Seguretat

La pensió o la feina com a mosso? Neix un sindicat d'agents amb discapacitat

Una associació de policies que han patit accidents porta davant la justícia les retallades de sou als que continuen treballant

El president de l'associació AILMED, Àngel Gómez-Quintero.
04/02/2025
3 min
4
Regala aquest article

TarragonaEls agents dels Mossos d'Esquadra que han tingut un accident o una malaltia i se'ls dona la incapacitat total per seguir treballant han de suportar un complicat periple dins del cos que, en alguns casos, acaba als tribunals. "A mi em van trucar per telèfon i em van dir que havia de tornar la placa, l'uniforme i l'arma, que havia de deixar de ser policia –recorda Miquel Àngel Reguero, un agent del cos que va tenir un accident que li impedeix treballar amb normalitat–. Abans quan passaven aquestes coses el cos et deixava al carrer, amb la pensió que toqués", explica.

Juntament amb altres agents que es trobaven en la mateixa situació, l'any 2007 Reguero va impulsar l'Associació per a la Integració Laboral dels Mossos d'Esquadra amb Discapacitat (AILMED). Primer van aconseguir que els Mossos els passessin a considerar tècnics de suport, una figura que els permetia seguir treballant i cobrant el sou però sense ser policies. "Hi ha gent que es pensa que si no estàs al 100% no pots seguir dins del cos", lamenta Reguero.

L'any 2006, l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va aprovar la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat amb l'objectiu de fomentar que els estats promoguessin l'accessibilitat de tothom i modifiquessin lleis si era necessari. L'estat espanyol la va signar l'any 2007 i, a mesura que la sensibilitat (i la legislació) va anar evolucionant, els drets de les persones amb discapacitats han anat fent petites passes endavant.

En el cas dels Mossos, el cos va acceptar que els afectats poguessin continuar sent agents de la policia fent només tasques del que es coneix com a segona activitat, com per exemple feines d'oficina que no impliquen tants riscos com altres actuacions.

Aquesta modificació –que no va arribar fins al 2023– fixava que la figura dels tècnics de suport ja no es faria servir més; fins i tot en parlava com a "lloc de treball a extingir". Així, els 370 tècnics de suport que hi havia tenien un any per sol·licitar "el pas a la situació administrativa de segona activitat" i recuperar, així, l'estatus d'agent. La realitat, però, és que molt pocs ho han demanat perquè acceptar la segona activitat implica perdre la pensió per incapacitat laboral.

El sou sencer

La llei general de la Seguretat Social determina que les persones que tenen una incapacitat permanent total poden cobrar una pensió contributiva equivalent al 55% del seu sou i que aquesta és compatible amb el sou sempre que "les funcions no coincideixin amb les que van donar lloc a la incapacitat permanent total”. És a dir, que no puguin seguir fent el mateix que feien abans. "És just que sigui així perquè és evident que hi ha un perjudici. Entre altres coses, ja no pots promocionar a la feina", explica Àngel Gómez-Quintero, president de l'AILMED.

Gómez-Quintero, que també és advocat de formació, va patir un accident laboral el 2004 i també va rebre la trucada demanant-li que entregués la placa, l'uniforme i l'arma. Tot i les lleis i el compromís per la Convenció de les Nacions Unides, hi ha una sentència del Tribunal Suprem que determina que el cobrament d'aquesta pensió és incompatible amb la segona activitat. De manera que els Mossos, entre altres cossos de seguretat i emergències –això també està afectant els bombers–, opten per descomptar del sou els diners de la pensió que cobren els agents que fan segona activitat.

Des de l'associació han denunciat a la justícia diferents casos i n'hi ha quatre que afecten bombers, mossos i agents de la policia local que han arribat fins al Tribunal Constitucional. "Anem a totes", diu Gómez-Quintero. Així, després de 18 anys com a associació, l'AILMED ha fet el pas i s'ha convertit en sindicat per defensar els drets dels agents que pateixen alguna discapacitat, però també temes més generals que afecten tota la plantilla, segons Gómez-Quintero.

stats