

M’hi jugo un pèsol que ningú no està en contra de reduir la contaminació. Tanmateix, si ens pregunten si ens agrada gaire que controlin tots els nostres moviments amb cotxe, vulnerant així la nostra intimitat, molts direm que no hi estem d’acord. Per aquest motiu, en el tema de les zones de baixes emissions el focus es posa sempre en el vessant del medi ambient i no en el dels drets fonamentals, atès que interessa que la gran majoria de la gent no sigui conscient dels sistemes de control de la població que, d’una manera o una altra, es van implementant.
Si hi afegim, a més, que ens trobem davant una mesura que en molts casos (ciutats petites i mitjanes) no es calcula que hagi de tenir una repercussió considerable en els nivells de contaminació –no pas més que reduir altres tipus de contaminació com la química o la produïda per avions i vaixells, de les quals sembla que no interessa tant parlar-ne–, podem arribar a sospitar que no és el medi ambient allò que més amoïna Brussel·les, que és des d’on imposen, com sabeu, la implementació de les ZBE.
Per donar-ne dades concretes, en el cas de Reus i Tarragona, a tall d’exemple, aquest mandat de la UE només afectarà un 15% dels seus parcs automobilístics, però el control d’entrada i de sortida de vehicles (per identificar l’esmentat percentatge de no autoritzats) afectarà, òbviament, el 100% del parc. Ho deixo aquí. Tingueu un bon any i sigueu molt feliços.