RUTA DE CAP DE SETMANA

Pels camins per on passaven els ramats d’ovelles

La ruta cobreix els 58 kilòmetres de Santa Coloma a Cunit

ARA
i ARA

Santa Coloma De Queralt / CunitEntre Santa Coloma de Queralt i Cunit hi ha 58 quilòmetres de distància. Són els que des de fa molts segles recorrien els ramats d’ovelles per camins ancestrals que s’han anat oblidant, però que l’Ajuntament de la localitat del Baix Penedès ha volgut recuperar. És la Carrerada de Santa Coloma, una de les vies pecuàries més importants de la regió natural del Penedès que comunica amb la Baixa Segarra.

Carrelada o carrerada és un nom que serveix per designar un camí ramader en aquesta part de Catalunya. Són vies ancestrals utilitzades pels pastors que cercaven pastures per als seus ramats. Els grans estructuradors de la transhumància catalana foren els monestirs de l’ordre cistercenca de Poblet i Santes Creus, que es van encaminar des de les seves possessions de marina cap a les grans calmes pirinenques. De Cunit arrenca un ramal de la carrerada de Santa Coloma, que després enllaçava amb altres branques pecuàries provinents d’altres punts del litoral, per dirigir-se cap a la serralada Prelitoral i arribar al cap d’alguns dies a Santa Coloma de Queralt.

Cargando
No hay anuncios

Aquest camí ramader té diverses funcions, i una de les principals és la transtermitància, és a dir, en aquest cas moviments de bestiar de la marina que feien un desplaçament de mitjana distància durant l’estiu a la Segarra per pasturar els rostolls dels sembrats que s’havien segat. El ramat tornava a la costa a finals de setembre, després de la verema, quan les vinyes tornaven a ser aptes per a la pastura. No obstant això, la carrerada també es feia servir per als moviments estacionals transhumants pirinencs que venien a hivernar a Cunit i als municipis circumdants des del Ripollès, el Berguedà i la Cerdanya o per anar a la fira de Santa Coloma, on es feien grans transaccions d’animals i bestiar.

El recorregut

A Cunit, la carrerada de Santa Coloma començava quasi tocant a la platja i continuava cap al nord fins a tocar de l’Arboç. Des d’aquí, es dirigia cap a Castellví de la Marca i seguidament Torrelles de Foix. Continuava cap a Pontons, el coll de les Riambaldes, la plana d’Ancosa i Sant Magí de la Brufaganya, i baixava en direcció a Santa Coloma. Un gran contrast de paisatge, des dels conreus de cereal i prats esteparis al nord, a la platja i la trama urbana a la vora del mar, passant pels boscos mediterranis i la vinya entremig.

Cargando
No hay anuncios

Us proposem recórrer-la a peu o en bicicleta, ja sigui elèctrica o de muntanya. Depenent del vostre nivell, la podeu dividir en etapes o fer-la en només un dia.