Un passeig per la història per tres escenaris diferents
L’Espluga de Francolí té un patrimoni molt destacable
L’Espluga de FrancolíL’Espluga de Francolí, un dels municipis més importants de la Conca de Barberà, reuneix uns atractius culturals, naturals i històrics que ens permeten fer un viatge pel temps, des dels inicis de la civilització humana fins a l’evolució del món rural.
Un dels indrets que ningú s’hauria de perdre és la Cova Museu de la Font Major. Les Coves de l’Espluga integren el que avui coneixem com a dues cavitats o coves diferenciades (la Cova de la Vila i la Cova de la Font Major), per bé que en un origen les galeries formaven part d’una única i extensa cavitat que transcorre just pel subsol de l’actual nucli urbà del municipi.
Les exploracions espeleològiques fetes a partir del 1956 han permès recórrer i topografiar fins ara 3.600 metres de galeries. Això fa que aquesta cova assoleixi l’estàndard internacional de Gran Cavitat i que, per les seves dimensions, sigui considerada la setena cova més llarga del món d’entre totes les cavitats formades en conglomerats. Per bona part d’aquestes galeries encara hi transcorre un curs d’aigües subterrànies que aflora a l’exterior per la Font Major, el punt de naixement del Francolí. Des que la cavitat va ser redescoberta s’han fet diverses troballes arqueològiques que certifiquen la presència humana a la cova des del paleolític mitjà. La visita, amb diferents espais tematitzats, permet conèixer millor els inicis de la civilització a la zona.
La vida rural: museu i celler
Uns quants milers d’anys després, els humans van començar a dominar les arts agrícoles. Unes habilitats que va recollir durant segles la saviesa popular. Tota aquesta herència cultural i social es pot veure, en part, al Museu de la Vida Rural, un espai que vol mostrar totes les característiques de la vida tradicional a les viles i pobles de Catalunya, fent especial esment de la pagesia com a element primordialment destacat del món rural. Conté un variat fons de peces en exposició permanent relacionades amb la vida tradicional, la cultura, la pagesia, les arts i els oficis artesanals. Les col·leccions del museu estan dividides en diverses seccions pensades per conèixer el món rural català en un recorregut temporal des dels orígens fins a l’actualitat.
Per acabar aquest recorregut és molt recomanable anar a visitar el Museu del Vi, situat al celler modernista. Aquest edifici del 1913, obra de l’arquitecte Pere Domènech i Roura, és un dels primers exponents dels cellers modernistes de Catalunya.