17/07/2024

Amb orgull, sempre!

2 min
Manifestació LGTBI+.

"Davant la destrucció, creació!" És el lema amb què l’artista baixpenedesenc Joaquim Sicart Bertran ha creat una exposició que podeu veure fins al 26 d’octubre a la sala Portal del Pardo del Vendrell. No ho escric només perquè sigui una persona que aprecio molt, ho escric perquè a través del seu art pictòric, literari i cinematogràfic reivindica una lluita que en un món utòpic no hauria d’existir. La lluita del col·lectiu LGTBIQ+.

Parlant de l’exposició, que us recomano per la bellesa i delicadesa, plena de referents i que remou i desperta, m’explica que els artistes que busquen reivindicar el col·lectiu han hagut de camuflar el seu art per passar una censura d’alguns ulls que se’l miren. Som en una societat tan carregada de tabús i abocada a discursos homòfobs de l’extrema dreta, que ens oblidem que l’ésser humà, des de temps immemorials, ha viscut entre homosexuals.

El Joaquim ho explica amb tot un seguit d’històries il·lustrades de la mitologia. I parla també del "sexili", persones que no poden viure la seva orientació sexual en entorns rurals i es veuen empeses a marxar a grans ciutats per viure lliurement la seva pròpia sexualitat, en un entorn on se’ls accepta tal com són. El més trist és que dins el mateix col·lectiu també es genera homofòbia i d’aquí bé la pedagogia i la tasca d’aquest artista. Hem de naturalitzar, que no normalitzar, aquest col·lectiu perquè hi és i té el mateix dret que tu i que jo a viure sexualment lliure. Són molt necessaris artistes com ell, que amb el seu talent ens omplen d’orgull. Però encara ens queda un llarg camí per recórrer.

stats