Cultura

Música, patrimoni i viticultura: el Festival Terrer per descobrir el Priorat

Els concerts de petit format ja arriben a la seva vuitena edició i es fan el seu espai a l'escena cultural

La cantant italiana Maria Mazzotta a la petita Ermita del Loreto d'Ulldemolins.
22/10/2024
3 min

TarragonaUn festival que barreja patrimoni, paisatge i viticultura difícilment podia sortir malament, i encara menys si s'organitza al Priorat i es fa amb la calma i la cura que caracteritzen la comarca. El Festival Terrer arriba aquest mes d'octubre a l'equador de la seva vuitena edició i ho fa satisfet per haver aconseguit una assistència del 95% als diferents espectacles que volten per la comarca des de l'agost. Més enllà de l'èxit de públic, que ha esgotat les entrades a la meitat dels actes, els organitzadors del festival estan contents per haver aconseguit una fita encara més complicada: ser capaços de definir-se dins de l'escena cultural. "Només programem música d’autor, tradicional, jazz, música antiga i contemporània i també una mica de pop d’autor, i, així i tot, potser rebem unes 300 propostes cada any de músics que se senten representats pel Festival", explica Blai Rosés, director del Terrer.

El 90% dels artistes que hi participen són dels Països Catalans i el 75% ho fa en llengua catalana, però també busquen artistes estrangers. És el cas, per exemple, de Maria Mazzotta, cantant de la Puglia italiana i una de les veus més aclamades de la música mediterrània, que aquest passat cap de setmana va actuar a l'Ermita del Loreto d'Ulldemolins. Durant aquests tres mesos, també hi ha hagut les actuacions de Queralt Lahoz, a Cornudella de Montsant, o la del Cor Plèiade, que va néixer el 2014 a l’escola Societat Coral Amics de la Unió de Granollers per convertir-se en una formació independent el 2021. El seu concert va ser a l'església de Sant Pere de Poboleda. Els concerts encara continuaran fins al desembre i encara queden actuacions força atractives, com la de Libèrica, un grup que busca una fusió entre la cançó tradicional catalana i el flamenc utilitzant el jazz lliure, i que actuaran el dissabte 2 de novembre al Sindicat de la Torre de Fontaubella. Al desembre serà el torn de Roger Mas & la Cobla de Sant Jordi, que tocaran al Casal de Porrera, i també de Rita Payés, que actua el 7 de desembre al Teatre l'Artesana de Falset.

"Ens hem esforçat a trobar les arrels del territori i busquem música en consonància amb aquesta identitat. Músiques amb un to reflexiu, meditatiu, amb segell d’autor; músiques que permeten ser escoltades gaudint d’una copa de vi", explica Rosés.

Un festival lligat als cellers

Sent un festival que s'organitza al Priorat, havia d'estar per força vinculat al vi. De fet, hi han participat més de 60 cellers de les DOQ Priorat, DO Montsant i DO Empordà. "Els espectacles són sempre petits formats, acompanyats pel vi amb una explicació de la persona que el fa", detalla Rosés. De la mateixa manera que es busquen actuacions que lliguin amb el territori i que siguin novetats, també es busquen vins especials. Una altra característica del festival és que les actuacions van canviant de lloc, buscant diferents espais patrimonials, com la Cartoixa d'Escaladei, però també ermites o vinyes. "Si segueixes el Festival vas descobrint la comarca", diu Rosés.

Després de vuit edicions, el festival ha anat agafant força i ha aconseguit el suport de la Diputació de Tarragona i de la Generalitat de Catalunya i també de molts ajuntaments, amb els quals s'acorda cada actuació i es busquen complicitats per trobar el millor escenari possible. A canvi, el festival reserva unes entrades que es venen a preus especials per als veïns de cada poble on es fan actuacions, un sistema que facilita que la gent es faci seva la cita.

La combinació d'activitat agrícola i turisme, segons Rosés, "és un model que ajuda a tirar endavant al món rural: es consolida una oferta gastronòmica, s’obren allotjaments... i això crea una petita estructura econòmica", explica. "Quan dius Priorat ja saps que estàs parlant de vins de qualitat i tot el que genera ha de representar aquesta idiosincràsia", segueix el director.

El Priorat és una comarca amb menys de 10.000 habitants que durant molts anys ha anat perdent població, tot i que ara s'ha estabilitzat. Els llocs de treball que creen iniciatives com aquesta són de vital importància per intentar capgirar el despoblament.

stats