CASTELLS

El món casteller es comença a posar en marxa després d’un any i mig d’aturada

La prova pilot i estudi clínic amb les colles vallenques per Sant Joan serà el punt de partida

JORDI SALVAT
i JORDI SALVAT

VallsLa Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls construiran els primers castells postpandèmia el 24 de juny a la plaça del Blat, coneguda com el km 0 del món casteller, en el marc de la Festa de Sant Joan de Valls. Serà alhora una prova pilot i un estudi clínic que han coordinat les dues colles, l’Ajuntament de Valls, el Pius Hospital i l’ABS Valls Urbà-ICS, i que ha validat el departament de Salut de la Generalitat, amb un protocol que preveu la participació de 100 castellers, 50 per cada colla, tant als assajos previs com a l’actuació.

Es bastirà només un pilar per agrupació, però després de més d’un any i mig sense actuacions castelleres tindran un gran caràcter simbòlic. “No fem cap cursa per ser els primers a tornar a fer castells. No volem passar davant de ningú. Qui es pensi això no en té ni idea. Els castells són una herència dels nostres avantpassats, hem d’empènyer el carro i aquest Sant Joan farem una actuació respectant la legislació vigent”, afirma el president de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Albert Pedret. Des de la Colla Joves Xiquets de Valls, la seva presidenta, Montse Solé, també assenyala que els pilars del dia 24 “seran un acte molt emotiu” per a ells.

Mantenir viva la flama

Des de la Colla Vella, Albert Pedret recorda que durant el primer confinament, el març de l’any passat, no tenien “noció de quan duraria la pandèmia”. “Primer ens pensàvem que la temporada començaria més tard, però al cap d’unes setmanes vam veure que la cosa anava per llarg i a la junta directiva ens va preocupar que es pogués perdre la vida social a la colla, la connexió”, comenta Pedret, que assenyala que dins la colla no es fan només castells sinó moltes altres activitats, com sortides per anar a fer ràfting o esquiar o classes d’anglès.

Cargando
No hay anuncios

La presidenta de la Colla Joves de Valls, Montse Solé, explica que només havien fet un assaig quan es va declarar l’estat d’alarma i el confinament total. “Pensàvem que en quinze dies se solucionaria, però a poc a poc vam veure com s’anaven anul·lant totes les diades previstes. La junta es va reunir virtualment, conscients que el món dels castells seria un dels últims a tornar a engegar després de la pandèmia”, recorda Solé.

Pedret destaca els vincles profunds que es creen en el si de l’entitat, amb amistats que comencen als deu o dotze anys i que continuen dècades després i són la base del sentiment de pertinença a la colla. “La clau per fer castells no és l’assaig, sinó el vincle entre els membres de la colla”, sentencia Pedret. Solé, des de la Joves, destaca que el component social en les colles castelleres és molt important: “La Joves som com una família, molts membres viuen el seu dia a dia al local, i totes les activitats que hi fem van quedar aturades”.

El màxim responsable dels rosats explica que van centrar tots els esforços perquè no es perdés aquesta relació i van organitzar activitats en línia, com contes infantils, jocs, cursos de formació... Quan les mesures anticovid-19 els hi van permetre van organitzar l’esmorzar típic a l’exterior, el concert vermut, un acte simbòlic per Sant Joan. Sense pilar, però. Quan organitzaven una xerrada en feien tres a causa de la limitació de l’aforament.

Cargando
No hay anuncios

La canalla creix

La canalla de les colles viu d’una manera diferent aquesta llarga època d’inactivitat, i és que els aixecadors, enxanetes i dosos creixen i han de canviar de pis. “Algun dels joves membres de la colla baixarà dos pisos de cop i el problema és que no es podran beneficiar de l’experiència dels altres integrants del pis perquè també han canviat. Els relleus són més sobtats del que és habitual. Això es podrà suplir amb més assaig”, comenta Pedret, que recorda que la canalla són el futur de la colla.

La Joves va reiniciar els assajos el 5 de maig i es van centrar en la canalla, amb grups bombolla de vint persones. Solé també reconeix que en un any la canalla de la colla fa un salt molt gran i per això han volgut potenciar el treball amb els més petits.

Cargando
No hay anuncios

Com viu el covid-19 una colla petita?

Per a una colla petita com els Nois de la Torre, que en una gran diada poden aplegar fins a 150 castellers a plaça però que en un assaig acostumen a ser 50 o 60, els efectes col·laterals de la pandèmia a nivell social també preocupen. I molt. El seu president, Òscar Izquierdo, explica que no ho podran saber fins que no hi torni a haver una mínima normalitat. Almenys, el 4 de juny, la canalla ja va tornar als assajos al local.

Amb l’objectiu de minimitzar els efectes d’aquesta aturada obligada, els Nois de la Torre han portat a terme diferents activitats socials aquests últims mesos que, a més, han coincidit amb la celebració del 45è aniversari de la colla. Només han pogut fer una exposició de fotografies commemorativa i una gala online, i han decidit esperar al 50è aniversari per fer actes més importants. Més enllà de l’aniversari, amb la canalla es va fer cagar el tió i una sortida al teatre, i també altres actes oberts a tot el municipi, com el I Concurs de Castells de Sorra l’agost passat i una acció solidària en benefici de Càritas.

Cargando
No hay anuncios

Izquierdo assenyala que la canalla és una de les grans afectades, ja que han crescut i hauran de canviar de pis i treballar molt als assajos. Apunta que també hi ha membres que tenen por i a qui els costarà tornar a entrar a la pinya malgrat l’avenç de la vacunació. “El que més ens preocupa és que aquests mesos alguns membres de la colla hagin vist que no passa res si no fan castells i fan altres activitats, com el futbol, el trial o el que sigui. Tenim por que el covid-19 ens passi factura i hi hagi gent que no torni, i en una colla petita com la nostra això afecta molt”, comenta el cap de colla blau.

L’agrupació torrenca té esperances de poder fer una actuació a l’estiu, encara que sigui simbòlica amb un pilar, per la festa major de Santa Rosalia, que és el 4 de setembre. També per al 28 d’agost han organitzat la I Baixada de Trastos en el marc de la festa major. Abans, el 15 de juliol, amb la festa major petita, la del Quadre, confien que amb les mesures que siguin necessàries també puguin bastir un pilar durant la tradicional ofrena a la patrona.

Com seran la prova pilot i l’estudi clínic? Qui els coordina?

El protocol de la prova pilot inclou totes les mesures de seguretat tant als assajos com a l’actuació, en un desplegament que tindrà com a responsables de la seva aplicació el Pius Hospital i l’Àrea Bàsica de Salut Valls Urbà-ICS, i que comptarà amb l’acompanyament de Salut Pública de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Testos d’antígens

S’efectuen testos d’antígens a tots els castellers en les quatre jornades previstes d’assaig (dies 4, 11, 18 i 21 de juny), com també el mateix dia de l’actuació. Una setmana després, com a part de l’estudi clínic, tots els participants es faran novament una prova d’antígens per analitzar el contagi potencial, la incidència en la transmissió i el resultat de totes les mesures de prevenció i seguretat que s’hauran adoptat.

Mascaretes, termòmetre i higiene

Cargando
No hay anuncios

Els castellers que participin als pilars utilitzaran mascareta FFP2 en tot moment i, a més dels cribatges amb tests d’antígens, s’aplicaran altres mesures preventives, com la presa de temperatura i la higiene de mans i peus. Aquestes accions de prevenció s’adopten també en tots i cadascun dels assajos previs a l’actuació. En aquests assajos, que s’hauran de fer preferentment a l’aire lliure o bé en locals ben ventilats, només hi poden participar els 50 castellers de cada colla que prenen part a la prova pilot. En cap cas, els participants podran compartir begudes i rentaran la roba després de cada activitat per garantir-ne la desinfecció. A més, en els assajos també hi haurà presència de personal de suport per indicar les entrades i sortides.

Sense patologies de base

El protocol inclou altres mesures, com ara que els castellers que prendran part en la prova pilot hauran de ser seleccionats d’entre els que no tenen patologies de base. En aquest sentit, es farà un registre dels participants, que també firmaran una declaració responsable en la qual confirmen que no presenten simptomatologia compatible amb el covid-19 ni són contactes estrets de persones sospitoses o confirmades de la malaltia.

Cargando
No hay anuncios

Distàncies de seguretat i control d’accés

A la plaça del Blat, a part del centenar de castellers que participaran en els pilars, la resta de públic estarà integrat per membres de les dues colles que mantindran les distàncies de seguretat repartint-se per la mateixa plaça i també al carrer de la Cort i fins a l’església de Sant Joan. L’espai estarà perimetrat i amb 4 punts per accedir-hi, amb control d’accés amb gel hidroalcohòlic i presa de temperatura a tots els assistents, que hi hauran d’entrar amb mascareta obligatòria. L’entrada i la sortida del públic seran esglaonades i s’hauran de seguir les indicacions del personal de control d’accés, així com els circuits de pas que hi haurà senyalitzats.