TERRA -NO SOMNIS-

Llibertat i excel·lència al Montsant

Ruth Troyano Puig
i Ruth Troyano Puig

Www.ruthtroyano.catL’enòleg alemany Dominik Hubert es deixa veure poc, però quan ho fa parla amb una sinceritat aclaparadora. Amb un projecte sòlid a la DOQ Priorat, Terroir al Límit, i assaborint encara els 100 punts Parker que ha obtingut el seu vi d’altura Les Manyes 2016 (100% garnatxa), s’atreveix a dir que a la DO Montsant s’hi sent més còmode. Hi arriba de rebot, resseguint la procedència d’“un raïm blau, viu, amb una estructura tànnica diferent, complex i ple d’aromes orientals” que li passa per davant un dia que és a Scala Dei. L’origen és al límit de la viticultura al Montsant, a la zona de Masdeu.

Hubert acabarà comprant una de les finques que hi ha a la vora: Les Manyes, a 800 metres d’altura. En el pacte hi entren també 4 hectàrees als Montalts, a Cabacés, on hi ha un amfiteatre de garnatxa de 75 anys d’edat, sobre argila vermella i guix. “És primitiu dir que el Montsant és el germà pobre del Priorat. El veig més interessant perquè hi ha microterroirs diferents i és una DO més oberta i lliure, que ens permet collir abans i elaborar vins amb el perfil que volem”, diu Hubert. Nascut a prop de Munic, descarta radicalment fer vins a Alemanya. Itàlia l’ha temptat, però prioritza concentrar-se en el Priorat i provar de fer vins al Pirineu.

Cargando
No hay anuncios

“Vinc d’una família de carnissers i, quan anàvem de viatge, abans que museus visitàvem mercats”. Dominik Hubert entén el vi lligat a la gastronomia. Sap com ha variat la dieta i el salt cap a la naturalitat. I és per això que les seves elaboracions enològiques busquen essencialment identificar l’espai on neix el vi i exhibir elegància, fruit d’un treball de vinificació basat en la infusió i no en l’extracció. “Els vins al Montsant són sensuals, seductors, desenfadats i alegres. Prometen molt”, diu Hubert. Terroir sense Fronteres és el seu projecte al Montsant. El lidera l’enòloga sèrbia Tatjana Peceric, amb viticultura ecològica, l’ús de la rapa i sense fusta per a l’envelliment. Al celler de Capçanes donen forma i longitud als vins amb dipòsits d’acer, ceràmica i ciment. Fa dos anys que les ampolles viatgen pel món, però fa pocs mesos que ha començat la comercialització a Catalunya. De les quatre referències que hi ha al mercat, Guix Vermell 2017 demostra que hi ha espai per al risc, la inquietud i l’excel·lència al Montsant.

“Rebre 100 punts Parker és una fita puntual i volàtil, però ajuda molt. Vaig vendre 2.000 ampolles de Les Manyes en 10 dies”, explica Hubert. A la DOQ Priorat ha trigat 13 anys a assolir aquest mèrit internacional. Amb el coneixement acumulat i el que sembla amagar el Montsant, ¿podrà fer-ho en aquesta regió abans? L’Espectacle de René Barbier és l’únic vi que, de moment, pot presumir de 99 punts.