L’òpera amb ADN tarragoní torna aquest proper mes de juliol amb ‘Tosca’
Serà en una única representació el 28 de juliol a la Tàrraco Arena
TarragonaLa Tàrraco Arena es convertirà el proper 28 de juliol en gran teatre d’òpera amb la representació de Tosca. Serà el plat fort de La Gran Nit de l’Òpera, un conjunt d’activitats dedicades a aquesta disciplina i que culminaran amb la representació d’una de les grans obres de Giacomo Puccini. La Gran Nit de l’Òpera la completaran un concert de joves cantants emergents al Teatret del Serrallo, un col·loqui sobre l’òpera Tosca i una exposició del backstage de l’obra.
Darrere d’aquest projecte hi trobem el baríton tarragoní Àngel Òdena, que exerceix de director artístic i també pujarà a l’escenari en el paper del Barone Scarpia. Òdena ha impulsat l’Associació d’Amics del Teatre Líric de Tàrraco, que coprodueix l’espectacle juntament amb Tarraco Publicitat –empresa que explota el recinte de la Tàrraco Arena–, amb el suport d’altres empreses privades com Repsol i el Port de Tarragona.
Òdena recorda que fa dos anys va ser el mateix Ajuntament de Tarragona qui va impulsar la primera producció d’òpera a la ciutat, Rigoletto, que es va poder veure al Camp de Mart, però lamenta que canvis polítics al consistori impedissin donar continuïtat a aquesta fórmula. Ara espera que l’aliança entre l’Associació d’Amics del Teatre Líric de Tàrraco i Tarraco Publicitat permeti estrenar més produccions operístiques a la ciutat.
La representació de Tosca és un projecte de territori, per la qual cosa es dona continuïtat al Cor de l’Òpera de Tarragona, que serà dirigit per Montse Ríos, i l’Orquestra de l’Òpera de Tarragona, sota el guiatge de Camerata XXI (formació musical composta per músics professionals de tot l’àmbit territorial de Tarragona), que serà dirigida pel gran mestre de reconegut prestigi internacional Oliver Díaz.
Òdena calcula que en total aquest nou projecte operístic mourà entre 130 i 140 persones i el territori hi serà molt present, Un exemple són els professors i els alumnes del cicle formatiu de maquillatge de l’Institut Cal·lípolis, que realitzaran aquesta tasca abans de la representació. També en el vestuari s’hi han implicat professionals tarragonins. “Projectes com aquest contribueixen a crear una indústria cultural a Tarragona i l’objectiu seria poder comptar amb cossos estables, com un cor. Cal continuïtat i que Tosca no sigui un bolet”, afirma el baríton, que destaca que la producció tarragonina serà l’única òpera de gran format que es podrà veure aquest estiu a Catalunya, ja que Peralada està en obres i enguany no hi haurà representacions. Òdena hi veu una oportunitat perquè el focus cultural del país es desplaci al sud i es pugui captar l’interès d’administracions i institucions i es pugui redistribuir culturalment el país.
es representarà la nit del 28 de juliol a les vuit del vespre, amb obertura de portes mitja hora abans, i comptarà amb descripció per a invidents. Les entrades es poden comprar a la web de la Tàrraco Arena. Seran 120 minuts del major espectacle d’òpera que mai s’hagi vist a Tarragona.e
Un repartiment d’alt nivell
Els papers principals estaran interpretats per Vanessa Goikoetxea i Alejandro Roy. Goikoetxea, que es posarà a la pell de Floria Tosca, és una soprano basca nascuda el 1980 i té un repertori que inclou òpera, sarsuela, oratori i cançó de concert. Ha cantat en molts teatres sota la direcció de grans mestres. L’asturià Alejandro Roy farà el paper de Mario Cavaradossi. És un dels tenors amb més projecció actualment a l’Estat.
El repartiment de la representació tarragonina està encapçalat pel mateix Àngel Òdena, que encarna el barone Scarpia. Al baríton tarragoní l’acompanya en el paper de carceller una altra veu del territori, Emili Gispert. Completen l’elenc Stefano Palatchi com a Cesare Angelotti, Albert Casals com a Spoletta, Enric Martínez Castignani com a sagristà, Quim Cornet com a Sciarrone i Xavier Casademont com a pastor.
‘Rigoletto’, precedent el 2021
El 9 de juliol del 2021 es va estrenar al Camp de Mart Rigoletto, la primera gran producció d’òpera feta íntegrament a la ciutat de Tarragona. L’adaptació del clàssic de Giuseppe Verdi va reunir més d’un centenar d’artistes, entre solistes, figurants i músics a l’escenari d’aquest auditori emblemàtic de la capital tarragonina, protagonista de les grans propostes culturals de l’estiu. Gairebé es van exhaurir les entrades.
L’Ajuntament de Tarragona va impulsar l’òpera per promoure la cultura. La iniciativa va comptar amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, l’Institut Català de les Empreses Culturals i diverses empreses que van fer aportacions econòmiques. El pressupost de l’obra es va xifrar en uns 200.000 euros.
Dirigits pel prestigiós Oliver Díaz, una cinquantena de músics i 24 cantaires van interpretar la música de Verdi en els tres actes de la funció. Es va crear expressament el Cor de l’Òpera de Tarragona, l’Orquestra de l’Òpera de Tarragona i el Cos de Ball de l’Òpera de Tarragona. La producció també va comptar amb una vintena de figurants i gairebé una trentena de professionals tècnics i artístics.
Es tractava de la primera gran òpera produïda a Tarragona amb la majoria dels artistes i tècnics procedents del territori. Hi van participar onze solistes, com el baríton tarragoní Àngel Òdena, la soprano Sábina Puértolas, els tenors Antonio Gandía i Roger Padulles, i les tarragonines Carolina Fajardo i Mireia Tarragó.