Ara Descobrim

L'observatori de les relacions Sol-Terra

El pavelló astronòmic de l'Observatori de l'Ebre
24/01/2024
2 min

No podem evitar sentir enveja en observar les superpotències mundials enviant els seus coets –i altres artefactes, de tota mena– a l’espai. Com a unitat política i territorial, la demarcació de Tarragona, no destaca –a escala global– com a epicentre de la tecnologia o investigació en astronomia, però tampoc ens podem queixar en l'àmbit estatal o nacional.

Als peus del massís dels Ports, al terme de Roquetes, hi trobem el centre més important de casa nostra relacionat amb l’observació celestial: l’Observatori de l’Ebre. Un centre, fundat el 1904 per la Companyia de Jesús –sí, els jesuïtes i l’orde religiós del papa Francesc– amb la finalitat d’estudiar les relacions Sol-Terra.

Actualment, l’observatori és un institut universitari i centre de recerca de la Universitat Ramon Llull associat i coordinat amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques des de la creació d’aquest organisme. A més, també col·labora i participa en programes i investigacions amb agències meteorològiques, l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial o Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Com veuen, coses del cel i la Terra!

La continuïtat i la fiabilitat de les observacions recollides a l’observatori durant més de cent anys fan que els seus arxius de registres magnètics, ionosfèrics, sísmics, meteorològics i solars tinguin un valor científic incalculable. A tall d’exemple, podem ressaltar que els sísmics i els ionosfèrics són els més llargs d’Espanya, i que els meteorològics es despleguen des del 1880.

Instal·lat a Roquetes com una de les potes científiques del Col·legi Màxim Jesuïta, l’observatori s’estructura en un conjunt d’edificacions entrellaçades per camins al mig del bosc. Cada edifici fou aixecat i dissenyat pensat amb una funció específica dins del conjunt del centre. Destaquen les alçades baixes i plantes rectangulars o quadrades, amb un estil eclèctic propi de l’època de construcció, a principis de segle XX.

Tot i el pas de la Guerra Civil espanyola i altres vicissituds històriques pel centre, gràcies als seus investigadors l’Observatori de l’Ebre conserva un bon nombre d’aparells i instrumental científic històrics, elements que permeten conèixer com s’anava desenvolupant la recerca al llarg del segle passat.

Aquest conjunt científic i històric va acompanyat per una biblioteca, amb més de 50.000 referències, especialitzada en ciències de la Terra i l'espai. Cal destacar-ne especialment el fons de geofísica i tot el que és la part d'aquesta que estudia la relació de l'activitat solar i la terrestre, temàtica en què des de l'inici ha estat implicada la recerca de l'observatori. És un dels espais més importants en el camp de la ciència i recerca a casa nostra, i ofereix, en dates programades i que poden consultar-se a la seva web, visites guiades. Una altra forma de conèixer-nos.

stats