

“Són vins més virtuosos, elegants i arrodonits. La criança submarina intensifica els sabors i no interfereix en les qualitats organolèptiques del vi, que segueix mostrant la varietat i l’origen. Són vins polits, minerals, més intensos”. Javier Belda és mariner mercant amb moltes rutes de cabotatge al seu historial, però fa deu anys es va submergir també en el món del vi de la mà d’enòlegs i cellers amics per explorar com la immersió matisa i singularitza el vi durant el procés de criança. “L’evolució a terra és més lenta. Sota l’aigua, el procés d’envelliment s’accelera. Pot semblar contradictori perquè nosaltres defensem la lentitud, l’artesania i els oficis”, apunta. El projecte fixa la mirada en l’antiguitat, quan fenicis, grecs i romans transportaven vi i oli en àmfores pel Mediterrani. “Havíem arribat a tastar algun dels carregaments que s’havien trobat en vaixells enfonsats al litoral de Tarragona i no estaven malament”, recorda. Amb l’enòleg Diego Duran van fer recerca de terrissaires per recrear les primeres àmfores que van enfonsar al mar, amb carinyenes velles de Porrera. “Amb Trossets de Porrera comença tot, però després també hem col·laborat amb el Celler La Botera de Batea per experimentar amb la garnatxa blanca”, apunta. Ha fet proves amb vins de La Rioja, amb monestrells de València i bobals d’Utiel Requena, amb vins de petit verdot de la Toscana, amb rieslings d’Andorra, i amb vermut, roms, ginebres i cerveses. Algunes estan al mercat.
“Molts es capfiquen per la pressió i la profunditat, però el més important per a mi és el treball de la biodinàmica i el tipus d’envàs. La criança en àmfora afavoreix la recirculació del vi; és més notable que en una ampolla cilíndrica”, resumeix. “Segons la varietat i la complexitat que busquem, el vi s’està de sis a nou o a dotze mesos sota el mar, en gàbies de màxim 25 ampolles perquè l’efecte sigui real a tot el carregament”, puntualitza. Les han submergit al port de Tarragona i al de Cambrils, i actualment també al delta de l’Ebre, tant a la Badia del Fangar com a la dels Alfacs. “Ens agradaria fer-hi visites turístiques a l’estiu i fer demostracions d’extracció d’ampolles, vinculades a l’oferta gastronòmica de les muscleres”, avança. Després d’anys d’afinar i perfeccionar la immersió i el procés enològic, ara vol donar a conèixer les dues marques que els representen: S’àmfora i Thalassa Sea Wines. Últimament, s’han atrevit amb un cava i un ancestral. “Els costos són importants, des de la llicència anual per submergir les gàbies al seu manteniment. El mar és car, però crec que en cap cas anem a preus desorbitats”, conclourà.