ARA Descobrim

L’any del xalet Sant Jordi

Aquest casal és l’últim dels projectes que inicia l’arquitecte Domènech i Montaner el mateix any de la seva mort

Damià Amorós
i Damià Amorós

Segur que molts dels lectors d’aquest article estan al cas de la celebració, aquest 2023, de l’Any del Rector de Vallfogona. Commemoració dels 400 anys de la mort de Francesc Vicent Garcia i Ferrandis. Òbviament, la seu d’aquesta celebració és Vallfogona de Riucorb. Però la població de la Conca de Barberà i de la Baixa Segarra suma un altre element per celebrar aquest 2023: el xalet Sant Jordi.

Aquesta construcció de la dècada dels anys vint del segle passat traça un fil invisible entre les commemoracions de la mort del rector i de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 1849-1923). Encara podem doblar l’aposta: aquest casal és l’últim dels projectes que inicia l’arquitecte barceloní el mateix any de la seva mort. Sobre la planta del seu pare, el 1925 va acabar el projecte el seu fill, Pere Domènech i Roura (Barcelona, 1881 - Lleida, 1962), conegut a casa nostra per també haver finiquitat les obres del conjunt de l’Institut Pere Mata, dels cellers de Vila-seca, l’Espluga de Francolí i el Sarral.

Cargando
No hay anuncios

Residència de l’equip mèdic

Aixecat al voltant del famós balneari de Vallfogona, el xalet Sant Jordi fou ideat com a residència de l’equip mèdic del conjunt de les edificacions que donaven servei a la resta de xalets, hotel i residències del conjunt del balneari vallfogoní. Actualment és una residència particular, inscrita en aquesta mena de barri paral·lel a la carretera T-224 des de Vallfogona fins a Santa Coloma de Queralt.

Cargando
No hay anuncios

Les característiques constructives, arquitectòniques, tècniques i estilístiques, com ara els diversos cossos, l’obra en carreus de pedra, la fusteria, la diversitat d’obertures, l’ús de recursos historicistes, els balcons i les seves forges, la situen entorn del Noucentisme. Un fet que s’explica per la presència del projecte del pare però al mateix temps la mà, al llarg de l’obra, del fill. Un període, el de construcció, que s’inicià just fa cent anys.

Tres plafons ceràmics

Cargando
No hay anuncios

Instal·lats a la façana posterior, davant de la carretera, trobem un conjunt de tres plafons ceràmics. Al primer nivell, en format vertical, apareix la imatge de Sant Jordi matant el drac i la data de finalització de l’obra. Sota la balustrada de la coberta, dos plafons triangulars amb elements grotescos, amb unes clares reminiscències clàssiques.

Les commemoracions de l’arquitecte i el rector no són més que bones excuses per tornar a Vallfogona de Riucorb. Passejar per l’entorn del balneari o del xalet, en aquests mesos de primavera o d’estiu, que ja s’acosta, és tot un luxe. Passejar pels carrers, estrets i empinats, del nucli de Vallfogona és tota una sort.