L’aigua dels romans

Un dels primers elements patrimonials afectats per la DANA del 30 d’octubre a la demarcació de València foren els Arquets de Baix Torrent. Un aqüeducte baixmedieval que formava part del sistema de reg de l’horta de València, del qual només han sobreviscut algunes restes.

Aquestes noves ruïnes, provocades per la rubinada que tots vam veure, van recordar-me, i segurament no soc sol, les restes de l’aqüeducte romà de Sant Jaume dels Domenys. Una construcció que no era l’única a la zona, ja que l’ermita de la Mare de Déu dels Arquets i l’Arquet ens recorden construccions semblants.

Cargando
No hay anuncios

Les restes de l'aqüeducte romà de Sant Jaume dels Domenys daten del segle IV dC. Consten de tres trams d'un, dos i tres arcs, respectivament, amb quatre metres d'alçada i una longitud total de 12,7 metres, malgrat que originalment podria comptar-se uns 70 metres de llarg.

La construcció dels arcs de mig punt és idèntica, i reposen sobre uns pilars de secció rectangular. L'obra està feta amb pedra del país de diferents mides i agafades amb una gran quantitat del clàssic morter romà. Els arcs pròpiament dits són formats per lloses de cantell. Del canal superior, per on circulava l’aigua fins a una bassa o espai on aquesta s'emmagatzemava, no en tenim cap rastre.

Cargando
No hay anuncios

Lluny de la magnificència i presència del seu cosí de Tàrraco, l’aqüeducte de Sant Jaume dels Domenys connectava algunes fonts i deus amb la vil·la romana d’algun potentat local, actualment conegut com la Vinya de la Bassa. A prop d'aquestes restes trobem la masia dels Arcs, propietat hereva d’aquest passat romà.

Al mateix terme de Sant Jaume dels Domenys trobem un altre element de la mateixa època: el pont romà del torrent de Ca l’Antic. Força menys conegut i espectacular. La modesta construcció complia la funció contrària a l’aqüeducte. Per un, l’aigua anava per dalt, i per l’altre, l’aigua anava per baix.

Cargando
No hay anuncios

El camí de l’aigua ha canviat poc des del temps dels romans. Disposar de tot aquest patrimoni i, en molts casos, també de les seves tècniques constructives i coneixements sobre la hidrografia ens facilita preveure el futur en temes aquàtics i inundables. Només ens cal saber llegir la història i el nostre passat.