La gran sequera

La jutgessa torna a rebutjar la causa de la Comunitat de Regants de Riudecanyes contra els ecologistes

La magistrada va arxivar el cas pel robatori d'una placa franquista però els propietaris van recórrer

ReusLa magistrada del jutjat número 1 de Falset ha desestimat el recurs que la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes va presentar contra l'arxivament de la causa pel presumpte robatori per part de dos ecologistes d'una placa franquista. Els propietaris del pantà acusaven els dos activistes d'haver robat una placa de l'any 1966 que deia que les aigües d'aquell pantà eren de la seva propietat de manera "perpètua". Els ecologistes denuncien des de fa anys que aquest pantà, que pren l'aigua del riu Siurana, està deixant el riu sense cabal i que això "afecta negativament el bosc de ribera, així com tota la fauna associada a l'ecosistema fluvial".

La jutgessa que portava el cas va considerar a finals de febrer que no existia "cap element directe o indirecte" que acredités la participació dels dos investigats en el presumpte robatori i que no hi havia cap "prova mínima objectiva". El ministeri fiscal es va mostrar a favor de la decisió de la jutgessa de no seguir amb aquest cas. Tot i la contundència de la interlocutòria, una setmana després la mateixa Comunitat de Regants va recórrer l'arxivament de la causa que ara la magistrada ha desestimat, segons l'advocat de la defensa, Carles Perdiguero. Una vegada més, el ministeri fiscal també comparteix l'arxivament de la causa. En cas de voler continuar amb aquest cas, a la Comunitat de Regants només li queda l'opció de presentar un recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Tarragona. Consultada per aquest diari, la Comunitat de Regants no ha volgut fer declaracions sobre aquest tema.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta causa es remunta a l'any 2021, quan l'expresident del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (Gepec), Andreu Escolà, va il·lustrar un article seu publicat a la revista XCD, vinculada a la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb una fotografia en què apareixia ell mateix amb una rèplica de la polèmica placa, que havia desaparegut del pantà l'any 2018. La Comunitat de Regants va utilitzar aquella fotografia, que és la que il·lustra aquest article, per denunciar-lo a ell i a un altre activista d'haver robat el vestigi i els demanaven fins a tres anys de presó, ja que consideraven que la placa franquista era "patrimoni històric" de la Comunitat de Regants i que tenia un valor històric. Com que els demanaven danys i perjudicis, els dos acusats van haver de dipositar una fiança de 5.000 euros al jutjat i ho van poder fer gràcies a les donacions d'altres activistes de tot Catalunya.

"Aquella fotografia no la vaig publicar per provocar, però entenc que els generés malestar. Ara bé, una cosa és malestar i l'altra és demanar-me tres anys de presó", denuncia Escolà, que recorda que la placa amb la qual apareix a la fotografia és més gran que l'original i que tenen moltes rèpliques més.

Cargando
No hay anuncios

Tres anys més per un altre cas

La causa que sí que ha tirat endavant es jutjarà el 30 de juny. En aquest cas, també li demanen a Escolà i a una altra activista tres anys de presó per haver desviat l'aigua del riu Siurana que anava cap a la presa de Riudecanyes. "No ho puc negar, ho vam fer", diu Escolà. De fet, l'acció es va enregistrar i hi apareixien unes 50 persones que van posar fustes al canal per evitar que hi passés l'aigua. La Comunitat de Regants va presentar la denúncia contra els responsables de les entitats que havien organitzat aquella protesta. "Però nosaltres no ens vam endur l'aigua, la vam tornar al riu", explica el militant ecologista, que afegeix: "Els que s'enduen l'aigua del riu són ells". Per a Perdiguero, allò va ser "una acció simbòlica, pacífica i col·lectiva, que no va provocar cap perjudici a ningú, tot el contrari".