18/09/2024

Justícia massa lenta

2 min
TONES DE PAPER Els jutjats generen milers de folis diaris que compliquen l'organització i en dificulten els processos.

Què fèieu el 1994? Aquell any Jordi Pujol manava a la Generalitat i Felipe González al govern espanyol, Joan Miquel Nadal era alcalde de Tarragona i Santi Coch –que va morir la setmana passada als 64 anys amb el rècord de partits jugats amb el Nàstic– jugava els últims enfrontaments amb el club grana. Doncs el 1994 s’obrien les primeres diligències judicials per uns presumptes tripijocs urbanístics al voltant de la construcció del Parc Central. Aquestes diligències primer es van arxivar, però es van reobrir i el 1997 va començar la instrucció del cas, que va acabar el 2016. El judici començava la setmana passada a l’Audiència de Tarragona. Un dels acusats va morir el mes passat i un altre no està en condicions d’afrontar el judici a causa de la seva avançada edat. Les penes de presó que demana la Fiscalia són de pocs mesos, i la inhabilitació de vuit anys de l’exregidor d’Urbanisme de Tarragona, Àngel Fernández, tampoc no tindria massa efecte. Les multes econòmiques sí que són molt elevades i a Fernández li demanen gairebé 2,5 milions d’euros.

És l’exemple més sagnant de la lentitud exasperant de la justícia espanyola. En trobarem més, com el cas Inipro, que va esclatar el 2013 i no n'acaba d’arribar el judici oral. O el cas Torredembarra, que va començar amb aquella espectacular entrada de la Guàrdia Civil a l’Ajuntament de Torredembarra el 2014, i també té la peça del 3% esperant judici. Aquest juliol es van complir deu anys de l'article de Jordi Pujol i tampoc hi ha hagut cap judici.

Però, tornant a Tarragona, aquesta espera no només afecta el contingut –els casos– sinó el continent: la Ciutat Judicial, que ha d’acabar amb la caòtica dispersió de jutjats per tota la ciutat. Hi ha hagut diverses propostes des del 1999 i l'últim projecte, anunciat pel Govern Aragonès, comença a acumular retards –l’horitzó perquè sigui operativa és ara el 2028– davant la indignació de responsables polítics locals i professionals del sector. Esperem que ara que hi ha el mateix color polític a la plaça de la Font, a la plaça de Sant Jaume i a la Moncloa es desencalli aquest greuge que té Tarragona, i en una matèria tan sensible i que ens pot afectar a tots com és la judicial.

stats