Hard Rock

El Govern va aprovar renegociar la venda dels terrenys de Hard Rock mitja hora abans de pactar amb el PSC

El canvi, que vol donar més garanties, permetrà a CriteriaCaixa demanar més diners pel solar

Els terrenys on s’ha de construir el Hard Rock.

TarragonaEl 27 de febrer, mitja hora abans de signar l'acord de pressupostos amb el PSC, el Govern d'ERC va moure fitxa per satisfer els socialistes i ho va fer per afavorir un dels projectes més sensibles de Catalunya: el centre d'oci i de joc que Hard Rock vol obrir al Camp de Tarragona, segons ha avançat La Directa i ha pogut confirmar l'ARA. El canvi, que aquest dimecres ja ha aixecat les crítiques dels comuns i la CUP, va quedar aprovat en un acord de govern i té dos punts molt importants per afavorir la viabilitat del projecte.

El primer punt suspèn l'acord de govern del 2020 a partir del qual es fixava que l'Institut Català del Sòl (Incasòl), que depèn de la Generalitat, havia de comprar els terrenys on es vol construir el parc al seu propietari, Mediterranea Beach & Golf Community SA (CriteriaCaixa), per un import de 120 milions d'euros per després vendre'ls per aquest mateix valor als impulsors del Hard Rock. És a dir, l'Incasòl havia de comprar els terrenys a CriteriaCaixa per vendre'ls després pel mateix preu a Hard Rock.

Aquesta suspensió, però, és només un tràmit per poder aprovar el segon punt del nou acord de govern, que torna a encarregar a l'Incasòl que formalitzi un nou acord amb les empreses privades per adquirir els terrenys i vendre'ls posteriorment. Un mecanisme per donar garanties al projecte i actualitzar els documents per blindar-se de cara a futures denúncies. Mitja hora després d'aprovar aquest canvi, es va produir l'acord entre Aragonès i Illa per aprovar els pressupostos, però no es va fer cap menció al Hard Rock, tot i haver estat el pal de paller durant la negociació perquè els comuns van decidir no donar-hi suport si el Govern no rebutjava el projecte.

El Govern justifica l'acord i el PSC se'n desentén

El canvi sobre el Hard Rock i l'acord pels pressupostos amb el PSC van coincidir en el temps, però ni el Govern ni els socialistes han volgut vincular-ho públicament. "L'acord s'estava revisant i s'aprova quan tots els elements estaven sobre la taula", ha afirmat la consellera de Territori, Ester Capella, en roda de premsa. Des de Belfast, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que la modificació era per "actualitzar característiques tècniques" de la compra dels terrenys i Capella ha afegit que era un tràmit per donar continuïtat al projecte perquè si no, l'executiu s'arriscava a cometre un delicte de "prevaricació" i a assumir "responsabilitats de caràcter patrimonial".

La número dos del PSC, Lluïsa Moret, s'ha rentat les mans de l'acord i ha recordat que en els pressupostos no hi havia cap partida pel Hard Rock. Ara bé, el PSC havia posat com a condició que aquest macrocasino veiés la llum i el mateix dia que van rubricar l'acord pels comptes, Salvador Illa va assegurar que el Govern els havia donat les "garanties" que tiraria endavant. De fet, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha afegit que l'acord del 27 de febrer es va explicar al PSC i els comuns (es va penjar al portal de transparència però no es va explicar en roda de premsa perquè era de caràcter "tècnic"), tot i que David Cid, portaveu dels liles, ho ha negat.

La CUP i els comuns demanen la compareixença d'Aragonès

Tant la CUP com els comuns ja han reclamat la compareixença d'Aragonès a la Diputació Permanent del Parlament i han acusat el Govern de "mentir", en paraules de Jéssica Albiach. El portaveu de la plataforma Aturem Hard Rock, Eloi Redón, ha criticat que el Govern d'ERC assegurava que no podia fer res per aturar el projecte però que amb aquest acord de govern ha quedat clar que sí que podia: "En el primer punt han fet el que deien que no podien fer: que és agafar l'acord de govern de la compra dels terrenys i deixar-lo sense efecte. El marge de maniobra política que tenen és molt gran", ha assegurat. Segons Redón, en cas que el Govern aturés el projecte, ni tan sols hauria d'indemnitzar els seus impulsors perquè encara no hi ha cap compromís adquirit.

El canvi aprovat pel Govern per aconseguir el suport del PSC permetrà a CriteriaCaixa demanar més diners per la venda dels terrenys (ja que es poden renegociar els 120 milions d'euros) i, sobretot, servirà per donar més garanties perquè el projecte tiri endavant. Cal recordar que l'any 2020 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va tombar el pla urbanístic del Hard Rock que havia estat denunciat per Aturem Barcelona World (el nom que tenia abans el macroparc) i l'entitat ecologista Gepec, i va obligar a reformular part del projecte.

Els seus impulsors (tant els polítics com els empresarials) són plenament conscients que, si s'acaba aprovant el pla urbanístic, aquestes mateixes entitats tornaran a portar-lo als tribunals, i una nova sentència en contra podria ser definitiva. I sustentar bona part de l'operació en l'acord del 2014 era un risc, perquè en aquell acord de govern es posaven una sèrie de condicions (més enllà de l'import) que han quedat desfasades. Una d'elles fixava que la compra s'havia de fer abans del març del 2020, i no ha estat així.

Text aprovat en l'acord de govern.

Ara l'Incasòl té l'oportunitat de pactar unes noves condicions amb CriteriaCaixa i Hard Rock i donar més garanties perquè la justícia no torni a tombar el projecte. Així i tot, encara hi ha un peça que trontolla: inicialment CriteriaCaixa s'havia compromès a vendre els terrenys a l'Incasòl, però més tard es va fer enrere. En una carta escrita el 18 de desembre del 2020 adreçada a l'Incasòl, a la qual ha tingut accés l'ARA, CriteriaCaixa mostrava la seva voluntat de tirar endavant el projecte, però deixava clar que la venda quedava "totalment deslligada de qualsevol compromís o projecte de la Generalitat de Catalunya" i aclaria que tenien la "disposició de vendre, però no el compromís".

stats