Glops d’atreviment i risc

Mazinger Z són els primers dibuixos que miro l’any 75 quan arribo a Espanya. Sempre m’han agradat molt els dibuixos animats”, revela René Barbier Meyer, al capdavant de l’enologia de Clos Mogador, el projecte familiar que inicien els pares als vuitanta al Priorat. La sèrie de manga creada pel dibuixant i guionista japonès Gō Nagai el va marcar de tal manera que avui les etiquetes del seu nou projecte enològic a la Conca de Barberà li fan homenatge. Estrena una trilogia de vins de trepat i macabeu que neixen del risc, la diversió i l’aprenentatge. La col·lecció Punys fora comença a alimentar la nova marca Òrbita Venus. Es vinifiquen al Sindicat de la Figuera per qüestions pràctiques, de manera que estan fora de denominació d’origen.

“A la Conca de Barberà veig l’oportunitat de fer coses que no he provat mai. Són vins que no busquen l’excel·lència ni la millor interpretació del terroir, com tampoc hi ha l’exigència de Mogador ni la pressió de posar-hi preus alts. Vull jugar, divertir-me, experimentar amb tècniques de vinificació i varietats mediterrànies que ens permeten fer vins fàcils de beure i amb poc grau. També vull connectar amb el meu nen interior”, resumeix Barbier. Elogia el treball de Succés Vinícola i Carlania, els cellers de la Conca a qui compra el raïm: “Sense ells seria impossible haver arribat on soc. Treballen de manera espectacular la vinya i m’ofereixen raïm de gran valor. Són viticultors molt formats i amb ells també tinc la possibilitat de créixer”.

Cargando
No hay anuncios

Punys fora són vins bevibles, lleugers d’estructura i sense molta fruita. Crec que està sobrevalorada”, diu Barbier. El trepat surt al mercat amb l’anyada 2021 i el vinifica a dues velocitats, una part important amb raïm sencer i maceració llarga i una de més curta i amb rapa. Premsa i criança llarga en dipòsits de ciment. El macabeu, amb una part brisada, fa la criança en barriques velles durant vuit mesos i vuit més sota tel per guanyar complexitat i notes salines, com fan els vins de Xerès. I el rosat, cupatge de les dues varietats, segueix un procés similar però només està mig any sota tel. Tots dos de l’anyada 2022. En total, 17.000 ampolles d’atreviment enològic, però també síntesi del coneixement admirat i après arreu. “Els vins són com un glop de cervesa, que no saps si t’agrada. Et preguntes què són. Però quan t’hi acostumes, són divertits”, reconeix. Robots estridents i acolorits a les etiquetes. Dissenys descarats de l’estudi JJ Bertran que parlen de l’estil desenfadat dels vins i que elogien, en certa manera, la valentia de cultivar al marge i d’elaborar més enllà del que està establert. Com l’escultura de Mazinger Z instal·lada a Cabra del Camp, a peu de vinya. Un despropòsit que crea furor.