Les gitanes tarragonines miren cap al futur
Han creat una associació amb l’objectiu de millorar les perspectives de les nenes i joves del col·lectiu
TarragonaL’objectiu de millorar el futur de les actuals nenes i joves gitanes ha impulsat un grup de dones d’aquesta ètnia que resideixen a la Part Alta de Tarragona a crear una nova entitat, que han anomenat Associació de Dones Gitanes de Tarragona Karing Vaxt, que precisament significa “mirar al futur” en idioma romaní. L’associació ha nascut a la Part Alta de Tarragona, on actualment viuen un centenar de dones gitanes, però l’objectiu és créixer en altres zones de la ciutat on hi ha comunitats gitanes importants.
La coordinadora de l’entitat, Ainhoa Carbonell, explica que l’associació es planteja “empoderar la dona gitana sobretot en temes d’educació, igualtat de gènere i salut amb l’objectiu que tinguin les mateixes oportunitats que totes les dones”. I ja estan treballant per organitzar les primeres activitats públiques adreçades a aquests àmbits.
Per la seva banda, la presidenta, Trinitat Torres, afirma: “No volem que es perdi la cultura gitana però sí que s’adapti al segle XXI, i per això cal que les nenes i joves gitanes tinguin més formació que les generacions anteriors”. Carbonell apunta que, fins fa uns anys, les sortides laborals de les dones gitanes eren molt clares, encarades a la venda ambulant, però aquest sector ja no funciona tan bé i cal adaptar-se i buscar noves oportunitats. I això vol dir, sense cap mena de dubte, més formació.
Canvis en la societat gitana
Carbonell considera que l’home gitano no és més masclista que el paio i que des de fora es té una imatge una mica distorsionada de les famílies gitanes: “Hi ha molts estereotips. Manem tots dos, i les dones som les que tallem el bacallà a casa”. Torres apunta que els últims anys s’està endarrerint l’edat de casament de les dones gitanes, que era molt baixa, tal com demostra el seu cas particular: “Tinc 49 anys i ja tinc quatre nets; la més gran té deu anys”. Això feia que tot anés més ràpid i deixessin els estudis molt aviat, sense arribar als estudis superiors. Actualment a Tarragona ja hi ha algunes joves gitanes a la universitat, com el cas de la reusenca Mar Carmona, que estudia segon de dret a la URV i és un exemple per a moltes joves gitanes.
Torres anima les dones gitanes a formar-se, encara que sigui en edat adulta i quan ja tenen fills, i recorda el seu propi cas, quan amb 38 anys va obtenir el títol de mediadora a l’Hotel d’Entitats de Tarragona: “Mai és tard”.
Primers passos de la nova entitat
L’Associació de Dones Gitanes de Tarragona Karing Vaxt es va crear fa tres mesos, amb el suport de l’Associació Jove Gitana de Tarragona, d’on va sorgir la idea a partir de la inquietud d’un grup de dones d’aquesta ètnia. Fins avui han fet reunions informals i s’ha legalitzat l’associació. A partir d’ara l’entitat vol començar l’activitat de cara enfora, amb la intenció de captar noves sòcies. Ja formen part del consell i de la junta de dones del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). La junta directiva de l’entitat la formen Trinitat Torres, com a presidenta; Núria Piquero, vicepresidenta; Lorena Fortuny, secretària; Giovanna Gabarri, tresorera, i Carmen Batista, Deborah Batista i Jennifer Gutiérrez, vocals.