Indústria

El gegant català del cartró acumula multes i tones de residus des del 2018

Iberboard Mill ha rebut diverses sancions per abocaments i contaminació acústica

AlcoverL'empresa paperera Iberboard Mill, a Alcover (Alt Camp), acumula a les seves instal·lacions tones de residus de manera irregular. A la inspecció que els tècnics del departament d'Acció Climàtica van fer l'any 2018, van estimar que hi havia prop de 3.000 tones de residus acumulats, alguns dels quals considerats "perillosos", segons informes als quals ha tingut accés el diari ARA després d'una investigació que ha requerit peticions al Portal de la Transparència.

Els tècnics del departament han anat fent des d'aleshores inspeccions anuals i, a cada informe, han alertat d'aquesta acumulació de residus. També hi han trobat altres incompliments de la normativa considerats "rellevants", com irregularitats en els controls que ha de fer l'empresa per evitar els abocaments, mancances en l'etiquetatge dels residus perillosos que impedeixen saber des de quan s'acumulen, contaminació acústica i lumínica o instal·lacions no permeses per la llicència, entre d'altres. Els diferents tècnics que han fet les inspeccions anuals des del 2018 acaben amb una mateixa conclusió: "No es garanteix un compliment adequat de les condicions fixades en l'autorització ambiental integrada".

Cargando
No hay anuncios

D'empresa familiar a fons d'inversió

Iberboard Mill és una empresa centenària, líder entre els fabricants de cartró, i en els últims anys ha passat per moltes mans. L’empresa inicial era Paperera Catalana, creada l’any 1916, aprofitant un molí que datava del segle XVIII. "La Paperera", com la coneixen als pobles de l’entorn, era una empresa familiar que va anar creixent a poc a poc. Els problemes van començar quan els propietaris van vendre el negoci a la firma americana Newark Group. El manteniment de la maquinària de la fàbrica, segons expliquen els treballadors, era inexistent, però el negoci encara funcionava: l’empresa tenia 212 empleats i facturava 35,2 milions d’euros.

Cargando
No hay anuncios

L’any 2012 el fons d’inversió PHI va adquirir la divisió europea de Newark i es va quedar la històrica paperera alcoverenca. "Mentre era una empresa familiar tot funcionava bé", explica Jordi Dalit, que va conèixer els diferents propietaris de la fàbrica durant els 33 anys que hi va estar treballant. "Però tots aquests fons que han vingut després només volen especular", denuncia. L’any 2017 l’empresa va presentar un concurs de creditors i quan semblava que tancaria i acomiadaria els 131 treballadors que quedaven va aparèixer Iberboard Mill, una empresa participada per Scranton, un hòlding vinculat a part dels accionistes de Grifols. La consellera delegada d'Iberboard és Virginia Guinda, una de les vicepresidentes de la patronal Foment del Treball. 

Cargando
No hay anuncios

Fonts de l'empresa defensen que, des que la van adquirir l'any 2018, han invertit més de cinc milions d'euros en maquinària i en fer canvis per complir la normativa. Algunes d'aquestes inversions, com la substitució del sistema d'il·luminació exterior, han permès que la companyia estigui dins dels paràmetres legals, però les irregularitats més importants, com els residus o els abocaments, encara queden pendents.

"Cada vegada hi ha més residus", lamenta el president de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Picamoixons (Valls), Joan Magrané. La planta paperera es troba al terme municipal d’Alcover, però el nucli habitat més proper és el de Picamoixons. Molts balcons i terrasses del poble miren cap a la fàbrica i permeten veure i ensumar la immensa expansió que han fet els residus. "L’Ajuntament d’Alcover no ha fet mai el que havia de fer per evitar aquesta situació, però la responsabilitat última és de la Generalitat", denuncia Magrané.  

Cargando
No hay anuncios

Pagar i contaminar

El departament d'Acció Climàtica ha interposat algunes sancions a l’empresa, però Iberboard les paga de seguida –d'aquesta manera té dret a un descompte del 40%– i, encara que ha fet inversions per intentar millorar la planta, continua incomplint la normativa any rere any. "És una manera de fer de moltes empreses, perquè els surt més a compte pagar la multa que no fer determinades inversions", lamenta la directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Mireia Boya, que considera que caldria endurir la llei.

Cargando
No hay anuncios

El cert és que la normativa preveu sancions dràstiques davant d'incompliments greus que el departament ha decidit no aplicar. Fins ara, per acumulació de residus, hi consten una multa de 6.000 euros l'any 2019 i una altra de 20.000 l'any següent. L'empresa va pagar per avançat (amb el descompte del 40%). L’any 2023 el departament va obrir dos nous expedients: un per no haver solucionat l’emmagatzematge dels residus i un altre després de detectar "líquids perillosos que es disposen sense sistema de recollida dels possibles vessaments i per un temps superior als sis mesos". L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) també ha tramitat diferents denúncies contra Iberboard. El gener del 2022 van ser 900 euros per abocament de residus al riu Francolí i el juny del mateix any, 2.400 euros més per un altre abocament. Poc després encara se li va obrir un nou expedient perquè s’estaven produint vessaments de lixiviats (el líquid que es genera per la degradació dels residus sòlids). Aquest últim expedient continua obert perquè l’empresa s’ha compromès a aplicar mesures correctores.

Cargando
No hay anuncios

L'Ajuntament d'Alcover, per la seva banda, que té competència sancionadora per contaminació lumínica i acústica, no ha tramitat ni una sola multa en tots aquests anys malgrat els continus incompliments, segons reconeix l'alcalde d'Alcover, Robert Figueras. Recentment, el consistori ha iniciat un procés sancionador per ordre de la Generalitat, que va instal·lar uns sonòmetres a Picamoixons i ha detectat que, de nit, la fàbrica fa més soroll del permès. L'alcalde tem que l'empresa pugui tancar i deixar la seixantena de treballadors actuals sense feina.

L'empresa assegura que ha invertit molts diners des que va comprar la planta i recorda que va haver d'afrontar un ERO que va deixar 60 treballadors sense feina. Segons assegura, el seu objectiu és "reorientar el negoci" per produir un altre tipus de producte que ja no generarà tants residus.