Espai Priorat, en dos temps (II)
Www.ruthtroyano.catSarah Jane Evans és master of wine i crítica de vins amb un ampli coneixement dels de l’Estat. Convidada a Espai Priorat, publica al seu compte d’Instagram: “ On the chase of the best carignan in the world: Mas Doix 1902, Vall Llach Mas de la Rosa & Cellers Scala Dei. None better than Priorat’s old vines ”. A la cartoixa d’Escaladei, es tasten vins de 44 cellers. Mas Doix, de Poboleda, presenta el seu repertori segons l’edat de les vinyes: de 20 a 25 anys, de 60 a 80 anys, de 80 a 110 anys, i la vinya del 1902. L’anyada 99 en màgnum “és un vi que et beu, no te’l beus”, rebla el propietari, Valentí Llagostera, a una sommelier de l’equip del xef Nandu Jubany. Pur, fresc, balsàmic, mineralitat i delicadesa. La carinyena vella de coster commou.
“Aquí tot és històric”, diu Tatjana Tanja, enòloga a Terroir al Límit, mentre enfila a peu amb una periodista asiàtica el camí cap a la finca Les Tosses, després de 20 minuts de carretera costeruda Torroja del Priorat endins. El Montsant presideix el paisatge de bosc mediterrani, ple d’ametllers i ceps de vinya vella, com després es mostra el vi en boca. “Busquem vins frescos, elegants i fins. Veremem quan encara és un pèl verd”, diu. És d’origen serbi i al Priorat hi ha trobat calma i satisfer la curiositat enològica. “L’objectiu és trobar l’equilibri al vi”, dirà. I amb els peus vora el coster, la frase sona magnànima. “Això no va de diners, va de passió. Fem vins bevibles, vins amics de la gastronomia. Amb acidesa marcada”. Les Tosses 2014 ho confirma, entre silencis trencats només pel so del paisatge.
Shea Coulson treballa a Vancouver i escriu al blog www.justgrapewines.com. Destaca que el Priorat és “una regió increïblement complexa” i hi endevina un nou moviment enològic, després de la revolució dels closos, “amb menys extracció i menys impacte de la fusta als vins, més finor i més control en el nivell d’alcohol”. “Salinitat, mineralitat, aposta per les varietats autòctones i defensa del vi com a aliment”.
La DOQ Priorat creix, cada vegada hi ha més gent jove que beu vi i persones que ens visiten perquè volen saber què amaga cada ampolla”, diu Albert Costa, enòleg de Vall Llach. Alice Liang, periodista de Cru Magazine a Hong Kong, l’escolta mentre passegen per les vinyes de viogner on neix l’Aigua de Llum. Els blancs enlluernen, dia i nit. Adrià Pérez, enòleg de Cims de Porrera, la sorprèn el vespre anterior amb col·legues suecs i japonesos amb el blanc de noirs 100% carinyena Masos d’en Ferran d’en Pigat de l’any 1999, un vi que no és al mercat. L’acidesa li manté el caràcter, malgrat el pas dels anys. És fruit d’una generació nova, però que té la cura, la consciència i les ganes de sorprendre i d’aprendre de l’anterior.