TERRA

Equilibri natural, entre vinyes

Vinyes de 100 anys, patrimoni de la humanitat

L’àmfora enterrada a la vinya on es cria l’Oníric Sotaterra.
RUTH TROYANO PUIG
22/03/2023
2 min

Www.ruthtroyano.cat“Hi ha paisatges que volen ser vi. Vinyes envoltades de bosc, de vegetació espontània, de feixes i marges de pedra seca, d’aigua…” L’enòloga Maria Barrena descriu l’entorn del Parc Natural del Foix que habita i cultiva amb una sensibilitat extrema. Fa onze anys que elabora vi amb el seu company, el vinyater Josep Tort. Ell és la cinquena generació de viticultors, però la primera a fer vi. Estan situats a l’Arboç, al Baix Penedès, i el seu projecte enològic es diu Entre Vinyes. “Tenim vinyes molt velles en vas, d’entre 80 i 100 anys. El meu pare no recorda veure-les plantar. Són patrimoni de la humanitat i donen sentit a un territori on es respira calma. Ens parlen d’un altre Penedès”, resumeix Tort. Fan vins amb viticultura regenerativa –creant fertilitat al sòl i evitant-ne l’erosió– i de mínima intervenció al celler. Conviuen amb el paisatge penedesenc més ignot, en “equilibri natural” amb tot allò que els envolta. “Volem salvaguardar el passat i el fem perdurar a través de l’elaboració del vi. Conservem els gestos i els aprenentatges de les generacions anteriors a la vinya”, comenta Barrena.

“Des de la pagesia ens toca fer activisme, el territori està en perill constant i el defensem cultivant-lo. Tant el progrés com l’energia com la rapidesa amenacen la vinya”, remarca Josep Tort. I Maria Barrena afegeix: “Som apassionats del vi i de la natura. No és fàcil cultivar vinyes velles, però és molt agraït perquè, encara que hi hagi poca producció, és molt valuosa i el gotim és transmissor de l’energia de la planta. Deixar que s’expressi com és ha esdevingut un luxe”. Escolten el batec del paisatge i l’interpreten amb respecte i precisió. Després d’un temps de fer vi en cellers d’amics, rehabiliten les granges de pollastre familiars per crear el seu. “Els vins tranquils han aparegut gairebé sense pretensió. Hem elaborat vi com un aprenentatge i el que més ens ha motivat ha estat conèixer la part subterrània de la vinya, l’inframon, on hi ha la geologia, l’arqueologia, la biologia, que és el que dona personalitat i diferenciació. Nosaltres no ho podem percebre, però el vi ens fa de vehicle i ens explica que hi passa”, apunta Barrena.

Els vins tranquils es diuen Oníric i els escumosos Funàmbul. Treballen amb macabeu, xarel·lo, parellada, xarel·lo vermell i muscat. Sotaterra és un dels vins icònics del celler, de vinya vella de macabeu, criat en àmfora enterrada entre rengleres de ceps. “El món del vi és un camí vital. El que ens passa a nosaltres es transfereix al vi i viceversa. En aquest vi hi ha confiança, fluïdesa, verticalitat. La criança sota terra és la idea de voler penetrar a la part més íntima de la natura”, conclou l’enòloga.

stats