Educació

Educació obre dos expedients disciplinaris per possibles "irregularitats greus" a l'IES Ebre

El director i l'administradora del centre, que és el més gran del sud de Catalunya, anuncien al claustre que abandonen el càrrec

3 min
La façana de l'IES Ebre, el més gran del sud de Catalunya, a Tortosa.

TortosaEl departament d'Educació ha obert un expedient disciplinari al director de l'IES Ebre i un altre a l'administradora del centre pel cas de les pràctiques formatives irregulars, segons ha explicat la secretària general del departament a les Terres de l'Ebre, Patrícia Gomà, en roda de premsa. Els expedients han de determinar si aquests dos membres de l'equip directiu van cometre "irregularitats greus", el que podria comportar la suspensió de funcions durant tot un any. Els dos expedients s'han de resoldre en un màxim de sis mesos, però ni el director ni l'administradora ja no seguiran al càrrec perquè aquest mateix dijous han comunicat al claustre que renuncien a la direcció.

En aquest centre, que amb 1.500 alumnes és el més gran del sud de Catalunya, alguns estudiants feien les pràctiques de formació professional dins del mateix institut en lloc de fer-les en una empresa privada, tal com va avançar el diari ARA al febrer. Tot i això, els responsables de l'institut feien signar als alumnes un contracte de pràctiques amb una empresa de Tortosa, Ebresoft, amb la qual els estudiants no tenien cap relació. De fet, ni tan sols en coneixien cap persona, és a dir, que ningú tutoritzava les seves pràctiques. Aquesta irregularitat afecta quatre alumnes, segons ha explicat Gomà.

Almenys 18 alumnes afectats

Arran de la investigació oberta, el departament ha detectat que hi ha 14 alumnes més que van fer les pràctiques a l'institut, però també van passar en algun moment de la seva formació per una empresa privada. Cap d'aquests 14 alumnes tenia contracte de pràctiques signat, ni amb l'institut ni amb l'empresa on van treballar. "Està tot documentat", ha dit Gomà, que està convençuda que les dues persones investigades "no tenien la percepció que estiguessin fent res mal fet".

Aquesta assignació irregular de les pràctiques provocava un clar greuge entre els estudiants afectats, que en algun cas van haver de deixar les classes per atendre les necessitats dels professors. Un d'ells és Dídac Montero, que va estar quatre anys en aquesta situació. Segons va explicar, un cop el van anar a buscar a l'aula en horari escolar per demanar-li que sortís de classe per solucionar un problema informàtic. "Recordo que era una classe que m'interessava molt perquè explicaven com configurar el login d'una aplicació. Però em van venir a buscar i em van fer sortir de l'aula perquè se'ls havien caducat uns certificats digitals d'un ordinador de l'àrea de direcció i ho havia d'arreglar", va denunciar Montero.

Precisament per evitar aquesta temptació, la normativa vigent en el moment dels fets deixava clar que no es permet fer les pràctiques "en el centre docent en què l'alumne està matriculat". Aquesta llei va canviar l'any passat i se'n va aprovar una altra que sí que permet que els alumnes facin una part de les pràctiques al mateix centre, però sempre que també facin pràctiques en una empresa privada i, com és normal, amb els contractes laborals pertinents. Una condició que no es donava a l'IES Ebre.

Sanció de la Seguretat Social

Paral·lelament als dos expedients disciplinaris per possibles irregularitats greus, el departament ha avisat a Inspecció de Treball del cas d'aquest altres 14 estudiants. La investigació de la Seguretat Social ja va concloure al maig que s'havien produït irregularitats administratives de caràcter laboral i va sancionar el departament d'Educació (com a responsable últim) a pagar una sanció de 50.000 euros. El departament, que ja ha iniciat les gestions per abonar aquest import, ja compta que amb els nous 14 estudiants detectats la sanció es multiplicarà.

Gomà també ha explicat que Inspecció de Serveis auditarà aquest any els comptes de l'IES Ebre de l'exercici passat. Segons el que es detecti en aquesta nova investigació, es podrien auditar també altres anys.

Educació va començar a investigar el cas després que dos testimonis protegits denunciessin aquestes irregularitats l'octubre de l'any passat a través de la Bústia Ètica de la Generalitat, a l'Oficina Antifrau i també a Inspecció de Treball.

stats