Enogastronomia

Dosterras amplia el seu celler per seguir creixent

Vol passar de 36.000 a 150.000 ampolles cada any

Fernando Grajales amb un dels seus vins a la mà durant un tast.
23/10/2024
2 min

MarçàAquest mes vinent, un cop acabada la campanya de la verema 2024, el Celler Dosterras, situat a Marçà (Priorat), iniciarà les obres d’ampliació del celler que van construir el 2019. Actualment, elaboren 36.000 ampolles anuals i l’horitzó està a les 150.000 ampolles, tot i que “no hi ha pressa per arribar-hi”. Són paraules de Fernando Grajales, que està al capdavant d’aquest projecte que va néixer el 2013.

Dosterras està emplaçat en un entorn natural únic i privilegiat, entre la Serra de Llaberia i la Mola de Colldejou. És al flanc sud de la DO Montsant, en un enclavament paisatgístic verge i preservat. És l’únic de la comarca del Priorat que pot presumir d’una estació de tren a tocar, la de Falset-Marçà.

De les 36.000 ampolles que produeix actualment el Celler Dosterras, el 60% es comercialitza a l’estranger. Els mercats principals són Mèxic, Suïssa, EUA i Alemanya. També venen a Dinamarca, Bèlgica, Noruega, Singapur, Nova Zelanda, Puerto Rico, Polònia, la República Txeca i Macau. El 40% restant es queda principalment a Catalunya, a Tarragona i Barcelona, però també arriba a Euskadi, Madrid i les Canàries. Es troba a la restauració i botiga especialitzada, principalment.

Grajales veu el futur de Dosterras amb optimisme. Els reptes són consolidar la qualitat de tots els vins, perfilar i ampliar la gamma alta i augmentar la producció de Vermell, que passarà de les 18.000 ampolles actuals a les 60.000 en els pròxims cinc anys. Però Dosterras compta amb una oferta de vins variada, com el Finca Aiguasals, un monovarietal de carinyena de vinyes de 75 anys, El Niño tinto, 100% syrah o el Naixement Vinyes Velles, amb ceps de 75 a 90 anys, 50% garnatxa negra i 50% carinyena.

Del màrqueting al món del vi

Fernando Grajales es dedicava al món del màrqueting, però el 2012 va decidir vendre l’agència que dirigia i es va atrevir a provar sort en el món del vi. L'empenyien, inevitablement, les ganes i l’entusiasme del seu avi matern, Francisco Ibarra, un empresari mexicà del món de la comunicació que va comprar una hisenda a Santa Rosa de Xajay, a la localitat de San Juan del Río (Mèxic), per fer-hi vi, la seva gran passió. La primera verema va ser el 2009. 

Grajales va visitar diverses regions vitivinícoles europees, com la Toscana o la Rioja, abans de decidir-se pel Montsant, al municipi de Marçà. “Mas Figueres era el somni que buscàvem; essència, caràcter, misticisme... Tossuderia i rebel·lia. L’avi va ser emprenedor i innovador i jo he begut d’aquest esperit seu”, explica Grajales, que intenta posar-hi la seva personalitat: “Forma part de nosaltres treure-li esnobisme al vi i ho demostrem amb les visites d’enoturisme, que són molt poc convencionals. No comptem les hores. Ens motiva la diversió”.

El llegat familiar es respira a Dosterras, que no és només un celler, és una manera de viure i d’entendre el vi. “També és el símbol del llegat familiar. Tota la família mexicana sent el celler com casa seva. Venen de vacances aquí. El negoci és el vi, però Mas Figueres el volem reservar principalment per a la família”, comenta Grajales.

stats