UNIVERSITAT

Dos aspirants a dirigir la Rovira i Virgili

Josep Anton Ferré, que es presenta a la reelecció com a rector, s’enfrontarà a María José Figueras

Jordi Salvat
i Jordi Salvat

TarragonaLa Universitat Rovira i Virgili viu per segon cop consecutiu un procés electoral amb dos candidats, que culminarà amb les votacions de dimarts que ve, 15 de maig. Però aquesta vegada el rector que es presenta a la reelecció té un rival, cosa que fins ara no havia passat mai a la URV. Després de guanyar les eleccions el 2014 de manera ajustada contra Agustí Segarra, Josep Anton Ferré s’enfronta ara a la catedràtica de microbiologia María José Figueras per poder accedir al seu segon i últim mandat al capdavant de la universitat tarragonina.

Ferré defineix el seu projecte com a continuista dels últims quatre anys i destaca que ha fet pocs canvis en la seva candidatura perquè “durant aquest període han funcionat com un equip, de manera coordinada”. “Em presento a la reelecció pels mateixos motius que fa quatre anys: perquè tinc ganes d’ajudar la meva universitat a tirar endavant. I ara encara en tinc més, perquè veig els projectes que hem fet i els que podem seguir fent”, afirma Ferré. Per la seva banda, María José Figueras diu que s’hi presenta perquè “la URV necessita un canvi en la manera de fer”. “Els que em van venir a buscar també pensen que després de 25 anys de rectors era el moment d’una dona. Vull aprofitar la meva experiència de gairebé 40 anys en el món universitari”, comenta Figueras, que defineix la candidatura com a “no rupturista”, perquè a la URV “s’han fet moltes coses bé”, però “cal escoltar més tots els col·lectius perquè se sentin més corresponsables del que fa la universitat”. L’aspirant critica “el continuisme en la manera de prendre les decisions, que tot ve molt dirigit des de l’equip de govern i que les propostes difícilment surten de la base”. “No s’atenen les demandes dels caps de departament o degans i això passa a les estructures de campus”, comenta Figueras, que aposta per donar més capacitat de decisió i de ser escoltats a degans i caps de departament.

Cargando
No hay anuncios

Pressupost congelat

Ferré assenyala que d’aquest primer mandat li ha quedat pendent poder disposar de més recursos econòmics per poder invertir-los en la millora de la plantilla, un tema que no depèn tant, segons ell, de la mateixa universitat sinó de la Generalitat. Recorda que el pressupost de la URV és el mateix que el d’abans de les retallades, el 2011: “Ens va agafar en un moment que no teníem completades les infraestructures. Ara estem recuperant amb recursos propis una part d’un projecte del qual el 2011 només faltava l’acord amb la Generalitat, que és el trasllat de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia al Campus Catalunya”. Figueras critica que s’hagi esperat tant a planificar aquest trasllat quan fa molts anys que l’edifici actual està en males condicions.

Cargando
No hay anuncios

L’altre gran projecte pel que fa a infraestructures, segons Ferré, és portar la Facultat de Medicina a Bellisens per concentrar massa crítica per un tema d’economia d’escala però també per dona més vida universitària al campus reusenc. Figueras defensa prioritzar les persones per sobre les infraestructures i aposta per propostes creatives que impliquin la ciutadania, i posa l’exemple de la compra de l’edifici on ara hi la Facultat de Medicina de Reus.

Els dos candidats coincideixen en la necessitat de reduir el nombre de professors associats en determinats departaments -en alguns n’hi ha un excés- a favor dels professors lectors i a impulsar mesures per atraure i retenir talent. També tots dos fan una lectura positiva del desenvolupament de la Regió del Coneixement, tot i que Figueras demana fer una certa autocrítica. La mobilitat i el transport públic també són objecte de propostes per reduir el cost als estudiants. Ferré posa èmfasi en la transformació digital de la universitat i en un augment de la percepció que té la societat de l’impacte de la recerca de la URV. Figueras proposa la creació d’un vicerectorat d’economia i organització i un de personal que inclogui les polítiques per al personal d’investigació i serveis al mateix temps, a més d’incorporar un estudiant a l’equip de govern.