La DO Tarragona premia els seus millors 22 vins
El concurs s’emmarca dins dels actes de la Fira del Vi de la DO Tarragona, que se celebra del 31 de maig al 2 de juny
La Denominació d'Origen Tarragona ha distingit aquest dimecres els seus millors 22 vins d'onze categories diferents, en una gala celebrada al Teatret del Serrallo i presentada per la periodista Ruth Troyano. Entre les onze categories del concurs, destaca la del vi blanc 100% macabeu, que ha donat el primer premi a Naïf de Vives Ambròs 2023, de Cava Vives Ambròs, i el segon a Acàcia 2022, de Vins Suñer.
La gala ha estat un dels plats fort de la Fira del Vi que la DO celebra aquests dies a la plaça Corsini de Tarragona. Els actes van començar dimarts, amb un tast a cegues en el qual van participar la presidenta de la DO Montsant, Pilar Just, i la de la DO Tarragona, Maria Rosa Blanch, i continuaran tota la setmana fins al diumenge 2 de juny. A la Fira es podran tastar els vins premiats a la gala i també molts altres, ja que hi participen fins a setze cellers: Castell d’Or, Celler Magrinyà Calaf, Celler Mas Bella, Celler Pallarades, Celler Blanch, Cellers Unió, De Muller, Estol Verd Celler, Mas Amfres, Mas d’en Baiget, Molí de Rué, Padró i Família, Vinícola i Secció de Crèdit Sant Isidre de Nulles, Vins i Caves Vives Ambròs, Vins Suñer i Vinya Janine.
- Vi Blanc 100% Macabeu<p>Primer Premi: Naïf de Vives Ambròs 2023, Cava Vives Ambròs</p><p>Segon Premi: Acàcia 2022, Vins Suñer</p>
- Vi Blanc Aromàtic<p>Primer Premi: Seducció 2023, Vinícola de Nulles</p><p>Segon Premi: Muscat de Muller 2023, De Muller</p>
- Vi Blanc Sec<p>Primer Premi: Ipsis Chardonnay 2023, Padró i Família</p><p>Segon Premi: L’Espatllat 2023, Celler Pallarades</p>
- Vi Blanc de Criança<p>Primer Premi: Jujol de Vives Ambròs 2022, Cava Vives Ambròs</p><p>Segon Premi: Chardonnay de Muller 2023, De Muller</p>
- Vi Brisat<p>Primer Premi: Xarel·lo Vermell 2022, Vinícola de Nulles</p><p>Segon Premi: El Senyor 2022 – Cartoixà Vermell, Celler Pallarades</p>
- Vi Rosat<p>Primer Premi: Solimar De Muller 2023, De Muller</p><p>Segon Premi: Mims Rosat 2023, Molí de Rué</p>
- Vi Negre<p>Primer Premi: Cabernet Sauvignon De Muller 2022, De Muller</p><p>Segon Premi: Aïda de Vives Ambròs 2023, Cava Vives Ambròs</p>
- Vi Negre Criança<p>Primer Premi: Adrià de Biopaumerà 2020, Biopaumerà</p><p>Segon Premi: Moska Negra 2020, Vins Suñer</p>
- Vi de Licor Dolç<p>Primer Premi: Sol i Serena, Molí de Rué</p><p>Segon Premi: Mistela de Vila-rodona, Celler Cooperatiu de Vila-rodona</p>
- Vi de Licor Sec<p>Primer Premi: Ranci de Vila-rodona, Celler Cooperatiu de Vila-rodona</p><p>Segon Premi: Aureo Seco Solera 1954, De Muller</p>
- Vi Escumós<p>Primer Premi: Blanch Subirat 2021 Brut Nature, Cellers Blanch</p><p>o Segon Premi: Reserva Trilogia Muscat, De Muller</p>
La Fira, que la DO organitza conjuntament amb l'Ajuntament de Tarragona i l'empresa Mercats de Tarragona, estarà oberta al públic en horari de matí i tarda: divendres de 18.00 h a 22.30 h; dissabte d’11.00 h a 15.00 h i de 18.00 h a 22.30 h; i diumenge de 12.00 h a 15.00 h i de 18.00 h a 22.00 h. Els assistents podran maridar vins amb diferents propostes gastronòmiques, gràcies a la participació d'Albert Ribot, Cal Jan, Carnisseria Meritxell, Fruits Secs Cristobal, Làctics Casa Portella, Nipo Sushi i Restaurant Seasons.
Aquest dijous se celebra el tradicional tast a les escales de la catedral, La Música del Vi, que maridarà els vins de la DO Tarragona amb una proposta musical de Marta & Gregori. Aquest maridatge tan especial se celebrarà a les 19.00 h a les escales de la catedral. Seguint amb les activitats previstes, diumenge, a les 12.30 h, se celebrarà un concert vermut a càrrec de la banda Cover Grup, que oferirà al públic un recital de versions de jazz i bandes sonores dels anys 80 a la plaça Corsini de Tarragona.
Tastos amb professionals
La Fira del Vi és una de les moltes activitats que organitza aquest any la DO Tarragona. També cal destacar, per l'èxit que estan tenint, els tastos de vi guiats per professionals del sector. Aquesta experiència, que va començar al mes de març, es pot gaudir des de diferents botigues especialitzades en vi i vinoteques, principalment a l’àrea metropolitana de Barcelona, però també arreu del territori.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és acostar, tant als establiments com als professionals i consumidors, l’ampli ventall de referències de la DO. Per fer-ho, cadascun dels tastos estarà guiat per un sommelier i un dels elaboradors dels cellers emparats sota la Denominació d’Origen Tarragona que participen en aquesta iniciativa. Els assistents tenen l’oportunitat de degustar en cada tast entre quatre i sis referències, entre les quals sempre n'hi haurà alguna d'elaborada amb macabeu, la varietat estrella de la Denominació d’Origen Tarragona. A més, s'hi podran tastar també vins escumosos i vins de licor, un altre dels puntals de la DO.
Per consultar les dates i inscriure's a les properes degustacions, cal fer-ho a través de cada botiga seleccionada. La DO Tarragona anirà anunciant quins són els establiments on s'organitzen les degustacions des de les seves xarxes socials (Facebook, X i Instagram) i també a través de la seva web.
Entre el Mediterrani i l'Ebre
La DO Tarragona és una de les denominacions més antigues d'Espanya i engloba un ampli territori. L'àrea de producció de la DO Tarragona presenta dues zones clarament diferenciades: la zona del Camp de Tarragona, amb les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp i el Tarragonès, i la zona de la Ribera d’Ebre. Es tracta, doncs, d'una terra ubicada entre el riu Ebre i la mar Mediterrània. La majoria de la vinya que hi ha en aquest territori es troba entre els 100 i els 400 m i els sols on arrela la vinya són molt heterogenis. A les comarques del Camp de Tarragona predominen els calcaris i lleugers, mentre que els de la Ribera d'Ebre són calcaris i pedregosos. El clima que acompanya la vinya és mediterrani, però rep influències continentals a la zona més alta de la vall de l'Ebre. Tota aquesta varietat es veu reflectida en el raïm que s'hi cultiva, tant el blanc com el negre, i permet elaborar vins tranquils, escumosos i de postres o licor.
A la DO Tarragona hi ha adscrits uns 1.500 viticultors i 27 cellers elaboradors de diferent perfil, des de petits cellers fins a grans empreses, i cooperatives fortament arrelades, algunes de centenàries.
Per conèixer millor aquesta DO els visitants disposen de la Ruta del Vi, una proposta que els ofereix la possibilitat d’endinsar-se en una zona privilegiada per al cultiu de la vinya i gaudir-ne amb experiències singulars que mariden el vi amb la gastronomia, l’esport i la cultura. La Ruta del Vi ofereix activitats adreçades a diferents públics, que conviden a gaudir d’imponents joies patrimonials, tant arquitectòniques com culturals, amb la Tarragona romana o gòtica com a teló de fons, però també amb un patrimoni natural i paisatgístic que els ve donat gràcies al riu Ebre.
El catàleg d’activitats singulars és ampli, des d’activitats a l’aire lliure per gaudir del riu, com ara passejant en barca o fent caiac, fins a activitats lúdiques en família i amics amb un escape room vinícola, passant per una àmplia oferta de propostes que combinen la riquesa de la seva gastronomia de mar i d’interior amb els seus vins.