Enologia

Deu anys de ‘Retrats de Vi’

El Vinseum acull l’epíleg d’aquesta col·lecció de la URV sobre la vida de vuit enòlegs catalans

Un moment de l'acte de celebració que es va portar a terme al VINSEUM.
ARA
18/02/2025
3 min
Regala aquest article

Vilafranca del Penedes"La col·lecció Retrats de Vi va començar fa deu anys podant vinyes al Molar, al cor del Priorat, amb Toni Sànchez-Ortiz". Ho recorda l’autora del cicle, la periodista i sommelier Ruth Troyano. I és que el jove enòleg nascut a Organyà va ser ara fa justament deu anys el protagonista del primer llibre de la col·lecció, una sèrie de Publicacions URV sobre homes i dones de perfils professionals diversos que havien estat estudiants de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Amb aquestes publicacions es dissecciona la professió vitivinícola a partir de la seva experiència professional i personal, els objectius i els reptes als quals s’enfronten, els paisatges... Deu anys després, al gener, la publicació va celebrar l’aniversari al Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, Vinseum, a Vilafranca del Penedès, lloc habitual de les celebracions i presentacions de la col·lecció.

L’acte va comptar amb l’autora del cicle, la periodista i sommelier Ruth Troyano, que va dialogar amb Toni Sànchez-Ortiz (El Solà d’Ares), Francesc Ferré (Celler Frisach), Anna Espelt (Espelt Viticultors), Sergi Colet (Colet Vins), Roser Amorós (Celler Carlania), Miquel Palau (Celler Abadal), Xavi Garcia (Alella Vinícola) i Maria Sangenís (Sangenís i Vaqué) –els protagonistes del cicle–, així com amb el fotògraf Maoz Eliakim i Jaume Llambrich, coordinador i editor de Publicacions URV. Va ser també el tret de sortida de les celebracions corresponents al vintè aniversari del segell editorial de la URV.

A través de les històries recollides en aquesta sèrie de testimonis, la col·lecció manté la vigència. Construeix un relat sobre l’enologia, una tradició que sempre ha estat arrelada al territori i la seva gent. “Amb Retrats de Vi vam encetar el camí de posar la mirada en els paisatges i en les persones, perquè el vi és humanitat i natura, essencialment”, indica l’autora dels llibres. “Es va fer una tria molt conscient d’enòlegs que no coneixíem, un acte de fe i confiança de gent molt jove que iniciava el seu projecte”, afegeix.

“Ara tenen més pes, més veu i més entitat que quan els vam entrevistar”, considera Troyano, que afegeix: "Dels vuit enòlegs que hem fet, quatre tenen arrels i vincles amb Tarragona. El sud com a gran rebost enològic del país amb infinitat de projectes. Són enòlegs inquiets, amb moltes ganes d’atrevir-se, de fer vins molt originals i amb molta llibertat, però havent passat per l’acadèmia. Hem insistit que estan fent més vins de paratge, de finca, amb aquesta agricultura de precisió que demana l’emergència climàtica. Treballen amb models com la biodinàmica, la permacultura o la regenerativa".

Mirant més el sòl

Troyano adverteix que hi ha hagut una evolució en el món del vi l'última dècada: “Avui s’està mirant més el sòl que fa deu anys, també perquè el clima hi obliga. S’han desenvolupat mosaics agroforestals en territoris resilients als embats del clima i als incendis que caracteritzen el Mediterrani”. “Els llibres van significar una altra manera de llegir el món del vi, més enllà de la part tècnica, fent-hi entrar la dimensió humana, la filosofia de vida i el paisatge, perquè és humanitat, de qui fa el vi”, reflexiona. Dona per tancada la col·lecció, però no descarta que es pugui reprendre més endavant. El que sí que s’editarà aviat és una memòria del que es va viure fa unes setmanes al Vinseum.

stats