TERRA

Lo Mas d’Edetària

“És el millor vi que hem pogut fer fins ara”, afirma convençut Joan Àngel Lliberia

Les vinyes que envolten el mas, els orígens  d’un dels nous vins d’Edetària.
RUTH TROYANO PUIG
16/11/2022
2 min

Joan Àngel Lliberia adverteix d’entrada: “Tinc vocació de ser fill de pagès”. És el propietari d’Edetària, celler referent a la DO Terra Alta, l’únic amb vi de finca qualificada, que és la màxima distinció que atorga l’INCAVI. Els pares, viticultors. L’avi, enòleg. Té 58 anys, energia i “ganes de fer coses”. S’apropa el vintè aniversari del projecte enològic i la inquietud d’aprofundir en l’essència enològica de la Terra Alta no s’atura. No ha deixat mai de cultivar una mirada estreta amb els sòls per entendre’ls i fer que els ceps de garnatxa que hi neixen s’expressin amb autenticitat. Té molt present l’emergència climàtica i participa en projectes de recerca pioners per introduir el reg de suport a la vinya. Però “sense perdre l’autenticitat mediterrània”, matisa.

Conrea 70 hectàrees en ecològic des de ja fa 7 anys, amb rendiments mitjans d’entre 3.000 i 4.000 quilos per hectàrea, molt per sota dels estàndards de la DO. No defolia els ceps per evitar que se’n cremi una part del raïm ara que les onades de calor són intenses i continuades. Amb la conducció dels ceps en vas busca longitud i obertura, i en l’emparrat, estretor i equilibri per obtenir raïms amb acidesa i una maduració més lenta, ara que el cicle de la vinya s’escurça. “Hem oblidat el material vegetal i el sòl”, es lamenta Lliberia. I per això ell s’entesta a estudiar-ne tots els mil·límetres, a fer selecció masal de garnatxa blanca i peluda, que és un dels seus majors patrimonis, i a bussejar per totes les vessants d’una varietat polièdrica que tant el representa. “Perdre diversitat és un risc”, insisteix. No oblida el parlar terraltenc, dels sòls de panal en diu de tapàs, com sentia dir a casa. Paraules que s’inscriuen en la viticultura de precisió que practica, que és confiança i seguretat per als vins de present i futur que elabora, definits per l’elegància, la frescor, l’atreviment i la puresa.

Estrena Lo Mas 2019, cupatge de garnatxa peluda i carinyena de vinya vella. Un diàleg poderós entre dues varietats poc enllaçades, que sorprèn per la finor però que millorarà amb el pas del temps a l’ampolla. “És el millor vi que hem pogut fer fins ara”, afirma convençut Lliberia. La segona novetat és Edetària dolç de garnatxa blanca 2021, recuperant la tradició de les veremes tardanes, però seguint l’estil de vinificació del vi de gel. Ambdós conviden a allargar eternament qualsevol sobretaula. Joan Àngel Lliberia apuntala el vèrtex de la piràmide de qualitat dels vins de la Terra Alta i de Catalunya. I ara busca a casa aquest reconeixement que ja ha obtingut al món. El 2023, l’any de l’aniversari, persistirà a donar a conèixer les singularitats enològiques a través sempre d’activitats prestigioses.

stats