La Conca del Gaià vol posar en valor els seus vins
La primera acció serà el 26 de juliol amb la Festa de la Marca Gaià, a Querol
QuerolL’entorn de l’església de Sant Jaume de Montagut serà l’escenari on es portarà a terme el 26 de juliol la primera edició de la Festa de la Marca Gaià, amb el nom de Terra de Vi. Començarà a les cinc de la tarda i s’allargarà fins a la nit. L'organitzen l’Associació Terres del Gaià i l’Ajuntament de Querol, amb la col·laboració dels ajuntaments d’Aiguamúrcia i el Pont d’Armentera i el suport de la Diputació de Tarragona, i té l'objectiu d'agrupar el territori del Gaià entorn del vi.
Hi haurà fira de vins, un tast dirigit, establiments de menjar, música de saxo, taula rodona i concert de nit. Els assistents pagaran 25 euros per un tiquet que inclourà una copa de tast i disponibilitat de tastar tots els vins de la festa.
Terra de Vi és el resultat de gairebé mig any de treball conjunt d’una sèrie de productors de vi de la Conca del Gaià. "En una reunió en l’àmbit del turisme ens vam adonar que la zona nord de l’Alt Camp quedava com una illa a la comarca i no estava connectada amb la resta. Vam visualitzar el Gaià com una idea latent que no estava activa des del punt de vista dels productors com des del punt de vista de la història i el medi ambient. Calia una proposta concreta", explica un dels productors de vi de la comarca, Oriol Pérez de Tudela, de Les Vinyes del Tiet Pere.
L’objectiu és organitzar més festes i fires del vi a la conca del Gaià i donar continuïtat a les que s’estan fent, però aportant-hi més valor. És el cas de pobles com Vilabella, Nulles, Rodonyà o la Nou de Gaià.
Descens i varietats
Oriol Pérez de Tudela destaca que la vinya plantada a la conca del Gaià ofereix diferents varietats depenent de la cota en què es troba i que genera "una continuïtat a mesura que anem descendint cap al mar i una gran riquesa enològica". En la zona més alta, situada entre els 500 i 700 metre sobre el nivell del mar, hi ha la parellada, coneguda també com a montònega. Són vinyes situades principalment a la zona del pla de Manlleu, al terme municipal d’Aiguamúrcia, i que arriben des de l’antic poble abandonat de Selma, per damunt dels 700 metres, fins a gairebé Vila-rodona. Els productors estan agrupats en l’Associació +500.
El sumoll és la varietat que predomina entre els 300 i els 500 metres, en localitats com el Montmell, l’Albà (Aiguamúrcia) i Rodonyà. Tant la parellada com el sumoll són varietats àcides. Dels 200 als 300 metres trobem el macabeu, en àrees sobretot de Vilabella, Montferri i Renau. L'última varietat, per sota dels 200 metres sobre el nivell del mar, és el xarel·lo o cartoixà, que, com el macabeu, és producte del contacte amb la marinada.
Són zones, la gran majoria, situades a la comarca de l’Alt Camp, que des de fa 80 anys abasteixen els grans productors del Penedès de les varietats per elaborar el cava. Però també hi ha cellers que elaboren vins propis i que els últims anys estan creixent, amb la recuperació de masies que fins als anys 70 o 80 havien sigut cellers. Són propostes com el Celler Tuets, el Celler Eravi o el Mas del Pujolet.
"Som un territori en efervescència", afirma Pérez de Tudela, que també assenyala que es tracta de zones molt despoblades i que aquesta recuperació de vinyes i cellers pot ajudar a atraure població. Un acord amb l’Arquebisbat de Tarragona permetrà transformar l’antiga església de Vilardida (Montferri) en un celler. La Conca del Gaià segueix creixent.