El Catllar: monumentalitat a prop del riu Gaià
Destaquen el castell medieval i l’església del segle XVIII
El CatllarA l’interior del Tarragonès, però ben a prop de Tarragona, hi ha la vila del Catllar, de la qual destaca el castell, que des de fa uns anys està restaurat i és visitable. A més, el castell del Catllar és el Centre d’Interpretació dels Castells del Baix Gaià. La construcció s’alça damunt les restes d’un poblat fortificat a l’edat del ferro (segles VII-V aC) en un turó que domina un dels meandres del riu Gaià. La documentació escrita situa els seus inicis al segle XI. Al recinte del castell destaca el pou de glaç, construït l’any 1687 (se’n conserva el contracte), excavat a la roca natural i cobert amb una cúpula de pedra.
Al Catllar hi trobem un altre monument molt destacat, l’església de Sant Joan Baptista, construïda al mateix lloc on hi havia l’anterior temple romànic i que és un dels edificis religiosos més importants de la seva època al Camp de Tarragona. Les obres de construcció es van iniciar l’any 1776 i va ser beneïda l’any 1790. L’autor de la traça original de l’església, d’un gran rigor geomètric, va ser l’arquitecte Joan Antoni Rovira i Fraga, amb la intervenció posterior del també arquitecte Josep Prat i Delorta, mentre que l’arquitecte Josep Carafí es va fer càrrec de la direcció de l’obra i va ser l’autor de la talla de diversos elements escultòrics. L’església és d’estil classicista amb certs trets barrocs. L’interior del castell i de l’església es poden visitar amb visita concertada trucant als telèfons 977 65 36 68 i 977 65 31 01 o enviant un correu electrònic a l’adreça castell@elcatllar.cat. Durant la temporada d’estiu, els divendres s’organitzen visites nocturnes al castell, la terrassa del qual acull diversos concerts.
Mostra etnogràfica
Des de fa uns mesos també es pot visitar a la Cooperativa Agrícola del Catllar la Mostra etnogràfica, on es poden veure diferents eines de la feina al camp i la vida a pagès, que va recollir durant la seva vida Lluís Anglès Ferré, veí del Catllar, i que han estat cedides per la seva família. A l’agrobotiga de la Cooperativa hi podreu comprar productes locals de qualitat, com oli i vi.
Si aneu al riu Gaià, podreu admirar la Fàbrica, dos edificis fabrils situats a la vora del riu, prop del nucli urbà. L’un va ser construït durant la primera meitat del segle XVIII i l’altre el 1860. En el conjunt hi ha dues xemeneies monumentals. S’hi va fabricar paper fins al 1912 i després es va convertir en fàbrica tèxtil. L’any 1914 s’hi va instal·lar una central elèctrica, que va funcionar fins al 1972 i, tres anys després, amb la crisi del tèxtil, la fàbrica va tancar portes.