La baula del Montsant Nord
"Que el Montsant Nord no sigui només un lloc per venir-hi a escalar, que es reconegui el pes de la viticultura. Hi ha un paisatge històric entre la serra de Montsant i la de Siurana, amb un microclima i sòls heterogenis de llicorella, argila, panot i còdols que atorguen als vins més acidesa, frescor, elegància i fluïdesa", diu l’enòleg Agustí Torelló Sibill, propietari de Companyia Vitícola Sileo. És un dels deu cellers que formen part de l’Associació de Viticultors i Cellers Montsant Nord, que s’estén pels municipis de Cornudella de Montsant, Albarca, Siurana i Ulldemolins.
Els uneix l’alçada, el fet de cultivar vinyes entre 450 i 800 metres, però també i especialment un entorn natural privilegiat en temps d’emergència climàtica. "La Gritella evita que arribi la humitat marina i la serra de Montsant obsequia amb un aire sec que afavoreix la maduració lenta i endreçada del raïm. Conservem també un contrast tèrmic marcat entre dia i nit", ressalta Xavier Estivill, fundador del Celler Gritelles. "Ens cal fer poca feina enològica i el resultat són vins extraordinaris amb capacitat per envellir", confirma Torelló Sibill. "Els avis van saber preservar les nostres varietats autòctones i després del desastre de la fil·loxera van plantar novament milers de ceps", afegeix Estivill.
"Som el cooperativisme del segle XXI. Defensem i fem valdre l’esperit d’un territori singular i mil·lenari", insisteix Agustí Torelló Sibill. Ho significa en una catedral del vi, la de Cornudella de Montsant, que també forma part de l’associació. Construïda el 1919, és una demostració arquitectònica dels valors del cooperativisme que avui ressorgeix. La completen Celler Noguerals, Cingles Blaus, Celler Ronadelles, El Celler de l’Era, Celler Serra Major, Clos Maria i Agrícola d’Ulldemolins.
Elaboren vins versàtils amb estils enològics complementaris. Quan es tasten, se sent a parlar de mineralitat i tensió, de vinyes inaccessibles i costers, de maduració extrema i de silenci. Les varietats autòctones com la garnatxa, la carinyena i el macabeu són el seu baluard. "Volem expressar el caràcter del territori. Sòl i clima, però també llevats autòctons; caminem cap a la mínima intervenció", avança Estivill. La DO Montsant també treballa en aquesta direcció i la seva presidenta, Pilar Just, aplaudeix el gest dels elaboradors d’unir-se: "No estalvieu esforços. Tenim riquesa i cal posar en relleu el Montsant Nord, una de les sis zones que ens defineixen, però sobretot posar l’accent en la baula humana. Volem una DO en què els viticultors es guanyin bé la vida i el preu del raïm i del vi pugui ser més alt, perquè això és el que assegura un territori viu".