Contingut patrocinat

Ascó, l’escenari per redescobrir el riu Ebre

El municipi de la Ribera d'Ebre ofereix diferents rutes en llaüt per conèixer la flora i la fauna gaudint d'un aperitiu amb productes locals

Redacció
3 min
El llaüt Lo Roget pel riu Ebre

Navegant a bord d’un llaüt a 15 quilòmetres per hora, gaudint d’un vermut o de la flora i la fauna del bosc de ribera. És una de les millors maneres per redescobrir el riu Ebre a l'altura d'Ascó, un municipi de la Ribera d’Ebre que cada cop té més arguments per al turisme. 

El fil conductor de les visites turístiques que ofereix aquest municipi és Lo Roget, un llaüt de 50 places que recorda les embarcacions que a principis del segle XX transportaven carbó, taronges i altres primeres matèries a través del riu Ebre. L’any 2011, l’històric llaüt va tornar al riu, aquest cop adaptat al turisme. És a través d’aquesta embarcació que es pot viatjar tranquil·lament per aquest tram de l'Ebre que arriba fins al Pas de l’Ase, el congost més estret del riu a Catalunya. El paisatge és d’una gran bellesa i val la pena estar ben atent perquè s’hi poden trobar àguiles cuabarrades, roquerols, voltors i també cabres salvatges. “La població de cabres salvatges és molt bona i no creuen mai el riu. En canvi, sí que hem vist senglars i cabirols travessar-lo”, explica Àlvaro Ruiz, patró de Lo Roget i un gran coneixedor del riu. 

Una de les excursions que es poden fer amb Lo Roget i que més bona acollida té entre els turistes és la de descoberta de la natura. Es tracta d'una sortida pel riu amb explicacions per part dels tècnics de l'associació Grup de Natura Freixe, que ens ajudaran a descobrir la flora i la fauna que amaga aquest tram de l'Ebre. L'activitat inclou prismàtics per als visitants perquè no perdin detall de les espècies que es van trobant al llarg del recorregut i també un tast de Lutra, una cervesa artesana molt arrelada al territori. "És una excursió que atrau sobretot famílies i que agrada molt, però tenim una oferta turística prou àmplia per a tots els públics", explica la regidora de Turisme d'Ascó, Carolina Baiges. I és que els més joves tenen predilecció per una altra sortida amb el llaüt, que inclou un vermut amb safates individuals per degustar productes de proximitat mentre es navega pel riu. També hi ha una excursió que comença riu avall a bord de Lo Roget, però que fa una parada a l’embarcador de Vinebre des d’on es continua a peu fins a la llacuna d'Ascó, una zona separada del curs principal del riu que corresponia a una antiga platja de còdols. Actualment, en aquesta llacuna es conserva una zona de bosc de ribera formada per àlbers, salzes i xops. Aquesta activitat també compta amb la guia de tècnics que ens ensenyaran com és l’anellament científic d’ocells i ens ajudaran a descobrir les característiques i els cants dels ocells de l’entorn. L’excursió també inclou un taller de construcció de caixes niu i un altre per descobrir les espècies que habiten les aigües. 

El vermut que s'ofereix durant el trajecte

Les excursions a bord de Lo Roget van obtenir molta acceptació durant la pandèmia i, des d'aleshores, el boca-orella ha fet que es tracti d'una embarcació molt sol·licitada. A més de les excursions que organitza l'Ajuntament, Lo Roget també es pot llogar per organitzar-hi festes i aniversaris. Aquest mateix estiu, de fet, s'hi ha celebrat un casament. L'embarcació transporta, al llarg de l'any, unes mil persones, una dada molt significativa per a un poble de 1.700 habitants. "El llaüt ens diferencia respecte als altres pobles de l’entorn i ens permet estructurar l’oferta turística i, al mateix temps, potenciar productes locals o mostrar el paltrimoni local", explica Baiges.

El nucli antic i el castell 

I és que, més enllà del riu, a Ascó es pot gaudir d'una passejada pel nucli antic, catalogat a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. A través dels seus carrers empedrats plens d’encant i de les antigues cases de pedra es pot arribar fins al castell, que ofereix una vista espectacular de l'Ebre. Aquesta fortalesa d’origen medieval es troba en fase de recuperació i s’hi han fet nombrosos treballs arqueològics. Ascó, a més, està recuperant i documentant alguns espais de la Batalla de l'Ebre, com el pas de la barca, per on els republicans van creuar el riu l'any 1938 per iniciar així la famosa batalla. "La ribera a poc a poc s'està donant a conèixer. Tenim moltes coses per oferir", conclou la regidora. Per poder participar en les visites que s'hi organitzen cal fer reserves a la web de l'ajuntament o a l'app ConnectAscó.

stats