Corrupció

Antifrau protegeix un alt càrrec de Tarragona com a informant de corrupció

Els advocats del gerent de Tarragona Ràdio avisen que al seu client no se'l pot acomiadar

TarragonaL'Oficina Antifrau de Catalunya protegeix, des del 6 d'octubre de 2023, un alt càrrec com a informant d'un possible cas de corrupció. Es tracta del gerent de Tarragona Ràdio, Xavier de Gispert, segons ha pogut saber el diari ARA. Aquest tipus de protecció està garantida a Catalunya des del 20 de febrer d'aquest mateix any, a partir de la publicació al BOE de la llei 2/2023, obeint una directriu europea. L'objectiu d'aquesta mesura és garantir que els que denuncien un possible cas de corrupció no hauran de pagar perdent la feina. De fet, segons Antifrau, que és l'òrgan que garanteix aquesta protecció a Catalunya, un 36,8% dels denunciants potencials temen represàlies, una por que pot acabar frenant les denúncies. Des de l'aprovació d'aquesta mesura no havia transcendit el nom de cap alt càrrec protegit.

Fins aquest dijous a la tarda, quan els advocats de De Gispert van advertir a tots els membres del Consell d'Administració de l'Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació de Tarragona (EMMCT) que el seu client té el certificat de protecció "com a persona informant de presumptes delictes de corrupció" davant de la possibilitat que se'l pugui acomiadar. Des que va canviar el govern municipal a la ciutat de Tarragona, ara en mans del PSC, s'han anat publicant diverses informacions que apunten en aquesta direcció. La primera va ser el mes de juny, en un article al Diari de Tarragona en el qual ja es deia que la gerència de l'empresa pública dels Mitjans de Comunicació seria "una de les primeres a caure". Des d'aleshores s'han difós noves informacions apuntant a una possible "reestructuració". En el correu enviat als membres del Consell, els advocats denuncien que "les autoritats municipals i de l'EMMCT han comunicat en diferents espais que actualment se segueixen duent a terme gestions i actuacions per tal de procedir al seu acomiadament" i avisen que es tracta d'una comunicació "preventiva [...] per la seva seguretat jurídica". És a dir, els avisa que si es posa sobre la taula l'acomiadament de De Gispert i hi voten a favor, podrien cometre un delicte.

Cargando
No hay anuncios

Segons l'escrit dels lletrats, l'Oficina Antifrau ja havia avisat la presidència de l'EMMCT i l'Ajuntament de Tarragona que De Gispert era un informant protegit i els demanava que li comuniquessin qualsevol actuació que pogués afectar-lo i també qualsevol "informe preliminar" que contemplés una reestructuració de l'EMMCT "que pugui tenir incidència directa en la seva esfera laboral". Amb el pas que ara donen els advocats, ja no només és el govern municipal qui sap que De Gispert és un informant protegit, sinó també els 13 membres del Consell d'Administració, en el qual hi ha representats tots els partits polítics municipals. Aquest ens té previst reunir-se la setmana vinent.

Per què se'l protegeix?

El motiu pel qual De Gispert necessita aquesta protecció no s'ha fet públic, però totes les sospites apunten a la mateixa ràdio. A finals de l'any 2020, quan De Gispert va començar a ocupar la gerència del mitjà, va demanar a un gabinet extern que fes un informe sobre l'estat dels comptes. En aquella investigació van aflorar el que semblaven subvencions encobertes i factures no justificades, com dinars per valor de 60.000 euros. Els advocats que van fer aquell informe recomanaven traslladar la informació a la Fiscalia davant la possibilitat que “hi pugui haver hagut una pràctica habitual de contractació al marge de qualsevol procediment reglat”. I De Gispert va seguir la recomanació. L'anterior gerent de l'emissora era Josep Maria Bonet, que havia estat cap de gabinet de l'alcalde tarragoní del PSC Josep Félix Ballesteros.

Cargando
No hay anuncios

L'any 2019 el govern de la ciutat de Tarragona va passar a mans d'ERC i els republicans van optar per buscar un perfil més tècnic i menys polític per gestionar la ràdio. “Volem iniciar una nova etapa. L’objectiu és implantar un nou model estratègic en què els eixos principals siguin la millora de la qualitat dels serveis públics, la transparència i un ús més racional i rigorós de la despesa”, va dir la presidenta de l’EMMCT, Paula Varas. Aquell concurs públic el va guanyar el periodista Xavier De Gispert.