Municipalisme

Altafulla vol moure la frontera amb Tarragona: 70 hectàrees en disputa

La decisió final correspondrà a una comissió tècnica de la Generalitat

TarragonaQue l'estació de tren d'Altafulla sigui en realitat al terme municipal de Tarragona no és gaire normal, com tampoc que hi hagi tarragonins que s'abasteixin amb l'aigua de la xarxa municipal d'Altafulla. Les fronteres entre els dos municipis han estat motiu de debat des de fa anys, però ara el coalcalde d'Altafulla, Jordi Molinera, ha decidit passar a l'acció i ha reclamat a Tarragona que mogui la frontera i els cedeixi 70 hectàrees. "No és per un tema econòmic –argumenta el republicà Molinera–, sinó pràctic", perquè la frontera administrativa no es correspon en cap cas amb el sentiment de la població ni amb el que es podria entendre com la frontera natural (el riu Gaià), cosa que provoca moltes confusions que perjudiquen Altafulla.

"Al cap de l’any fem unes 300 actuacions policials al terme municipal de Tarragona", explica al diari ARA, perquè, a més dels serveis rutinaris, hi ha moltes persones que, com que es pensen que són a Altafulla, quan tenen un problema truquen a la policia local d'aquest municipi quan en realitat haurien d'avisar la de Tarragona. Sol passar a l'estació de tren d'Altafulla –que en realitat pertany a Tarragona– o fins i tot amb locals privats per on passa molta gent, com ara El Buffet d'Altafulla, un restaurant que, tot i el nom, és dins el terme municipal de Tarragona. També hi ha alguns veïns que tenen la casa construïda en terrenys d'Altafulla, però quan surten al carrer són a Tarragona. "Volem continuar donant tots aquests serveis, però volem regularitzar uns límits territorials", defensa. Amb la nova delimitació, segons Molinera, "es podrien gestionar millor els serveis públics".

Cargando
No hay anuncios

Una decisió de la Generalitat

La proposta d'Altafulla no ha agradat gens a l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, que va assegurar que no hi estava gens d'acord i, fins i tot, va afegir: "Si el que vol és que compartim serveis, hi ha una manera molt senzilla, que és que Altafulla formi part de Tarragona". Des de l'Ajuntament de Tarragona hi ha cert malestar perquè Molinera va explicar als periodistes la seva intenció de proposar a Tarragona el canvi de frontera abans de reunir-se amb Viñuales. El coalcalde d'Altafulla havia demanat a mitjans de gener una reunió amb l'alcalde de Tarragona i ja li va avançar que era per renegociar la frontera entre els dos termes municipals. La reunió es va acordar per a l'1 de febrer. Uns dies més tard, des de l'Ajuntament de Tarragona van haver de suspendre-la per "motius d'agenda" i la van ajornar al 9 de febrer. Molinera ja tenia una cita programada amb els periodistes i, en comptes d'ajornar-la, la va mantenir i els va explicar que proposaria a Viñuales moure la frontera entre els dos municipis. Això va molestar Viñuales, que va acabar suspenent novament la reunió que tenien previst fer el dia 9. Davant la falta d'acord, la decisió passa a mans d'una comissió tècnica de la Generalitat que haurà d'escoltar tots els arguments i decidir.

Cargando
No hay anuncios

En aquestes 70 hectàrees que es disputen els dos ajuntaments només hi ha uns 25 immobles i la majoria del terreny són camps que pertanyen, curiosament, a la Generalitat de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta part del territori, antigament, hi havia el municipi de Tamarit, fins que es va annexionar a Tarragona l'any 1951. Aleshores ja hi havia hagut algunes disputes per aquesta frontera entre Tamarit i Altafulla. Més endavant, l'any 2013, es va tornar a renegociar, però, segons Molinera, "no va quedar ben resolt".

El pla municipal d'Altafulla que s'aprovarà el 22 de febrer acordarà aquesta petició i es comunicarà a la Generalitat. Les parts implicades (el Consell Comarcal, la Diputació de Tarragona, els dos ajuntaments i els veïns que vulguin) tindran seixanta dies per fer-hi al·legacions i després serà la Generalitat qui haurà de decidir si es modifica la frontera o si continua igual.