Art

Agustí Puig "tira els daus" i el seu art omple el Castell de Vila-seca

L'artista sabadellenc ha creat dos nous quadres per a l'exposició de la Fundació Vila Casas

Agustí Puig durant la presentació de l'exposició
19/03/2023
2 min

Vila-seca"És com tirar els daus... i a veure què surt". Així és com descriu el seu procés creatiu Agustí Puig (Sabadell, 1957), un dels artistes catalans vius amb més projecció internacional. I cada cop que Puig tira els daus apareix l'art, que no deixa indiferent a ningú. I es presenta en diferents formats: quadres, escultures, xilografies, ceràmica, obra gràfica... 

Fins al 17 de setembre el Castell de Vila-seca ensenya amb orgull La poètica del gest, una exposició d'una seixantena d'obres d'aquest artista sabadellenc, gràcies a la col·laboració entre l'Ajuntament de Vila-seca i la Fundació Vila Casas. Per si la visita del castell amb l'obra de Puig no fos prou atractiva, l'artista ha creat dues grans obres pensant en aquesta exposició. "És impressionant", diu el director general de la Fundació Vila Casas, Joan Torras, mentre contempla una d'aquestes creacions, de 4x6 metres i que barreja diferents materials i juga amb els colors ocre, negre i blanc. 

Mentre els periodistes que van assistir a la presentació contemplaven l'obra, l'artista s'anava apartant, com si fes nosa. "No, no, queda-t'hi", li deien els fotògrafs, que intentaven aconseguir una imatge d'ell amb la magnífica obra al darrere. Però en la roda de premsa prèvia, Puig ja havia avisat: "Jo el que havia de dir ja ho he pintat". 

Responent a les preguntes de la comissària de l'exposició, Natàlia Chocarro, l'artista va una mica més enllà i, pensatiu, reconeix: "Fer aquests quadres tan grans m'ha obert nous camins. D'alguna manera han sigut un revulsiu". L'autor, sempre humil, destaca que les mateixes obres poden provocar diferents sensacions al públic en funció del moment en què les observa: "Jo mateix a vegades no donava ni un duro per una obra meva i després m'interessa i veig que allò que buscava ho tenia al davant i no ho veia".  

Diàleg entre disciplines

Chocarro explica que han volgut "establir diàlegs entre les obres de diferents disciplines on es pot veure l'empremta personal de l'artista". I tot aquest diàleg s'adapta a la perfecció a les sales del castell, que té l'origen al segle XII. Tot i així, no ha estat fàcil, perquè les parets on reposen les obres no són molt grans i, a més, estan plenes de finestres, moltes d'elles tancades per poder jugar amb la llum i ressaltar l'obra de Puig.

De les cinc exposicions que l'Ajuntament de Vila-seca ha organitzat al castell del municipi, quatre han estat gràcies al conveni amb la Fundació Vila Casas, i les dades parlen per si soles. La regidora de Cultura, Manuela Moya, explica que durant tot aquest temps (la primera va ser el març del 2020) les exposicions del castell han rebut 27.388 visitants. Una dada "contundent", segons la regidora, que els ha facilitat que les dues parts signessin, recentment, un nou conveni. El director general de la Fundació Vila Casas, Joan Torras, destaca la "tasca titànica" que ha fet l'Ajuntament per assolir aquestes xifres de visitants, i recorda que Agustí Puig "és un artista molt important" per a la fundació, que, entre altres aspectes, vol ajudar a "la promoció de l'art contemporani català".     

stats