Www.ruthtroyano.catL’ús de la macabeu té consistència”. Ho diu el vinyater Oriol Pérez de Tudela (Camí de la Font), que s’ha integrat recentment a la comissió de promoció de la DO Tarragona. “Ha sigut una revolució”, dirà d’ell el seu president, Vicenç Ferré. “Està acreditat que els municipis de l’actual DO elaboraven majoritàriament vins blancs; la macabeu va ser important abans però sobretot després de la fil·loxera”, dirà Pérez de Tudela. “És la varietat més significativa i hem vist que ens pot representar. Podem jugar-hi”, afegirà. Algunes dades ho corroboren: el 40% de la vinya inscrita a la DO és macabeu, hi ha 250 hectàrees de més de 50 anys, 18 cellers dels 32 elaboren vins de macabeu, 21 són cupatges i 10 monovarietals. Però se n’esperen més, en paral·lel al procés de valorització de la varietat. El distintiu 100% Macabeu Tarragona a l’ampolla és la punta de l’iceberg que culminarà en un treball molt més profund i vins de prestigi.
“És molt plàstica i ens permet fer vinificacions històriques i actuals. Des de vins joves a ancestrals i també generosos, que els hem associat a la garnatxa blanca però tenim exponents excel·lents amb macabeu”, comenta Oriol Pérez de Tudela. És productiva, madura bé i té una gran capacitat d’enriquir-se amb l’envelliment. Una triple virtut per a una varietat mediterrània que interpreten amb matisos els productors de les 4 comarques de la regió. “L’apadrinem perquè té un caràcter especial, afavorit per la marinada i els sòls calcaris. Obtenim vins amb salinitat”, comenta el president de la DO Tarragona. “La macabeu ens enfoca a través d’un nexe vegetal històric compartit i ens projecta cap a fora. I aporta una tipicitat específica: l’accent salí”, incidirà Pérez de Tudela. “Seguirem estudiant amb l’Incavi la caracterització per localitzacions, tot i que s’aprecien poques diferències expressives, malgrat que el Gaià i l’Ebre són espais naturals desiguals. També reenfocarem els rendiments per hectàrea, identificarem finques i parcel·les, i implementarem una consultoria interna per compartir informació i veure on situem cada perfil”, explica el vinyater de Vilabella.
“Els vins que s’elaboren estan molt bé, però són molt enològics i tenim poc discurs encara sobre la traçabilitat de la vinya. No tot ha de ser Camí de la Font, perquè nosaltres fem poques ampolles, sinó que hem de tenir vins de macabeu més assequibles en tots els sentits, també de comprensió”, diu. “Hem de trobar l’ànima de la varietat, vinificar vinyes emblemàtiques i velles i fer vins que posicionin el conjunt de la DO”, defensa Ferré. De moment, la voluntat compartida ja ha cohesionat els productors i va camí de diferenciar els vins de Tarragona.