Un llibre per acostar el fet casteller als més petits
És obra dels periodistes Raquel Sans i Francisco Montoya
TarragonaIntroduir els nens de 2 a 10 anys en els conceptes i valors castellers. Aquest és l’objectiu que es van marcar Raquel Sans i Francisco Montoya quan van rebre l’encàrrec de Brau Edicions d’escriure el quart volum de la col·lecció Llibres gegants sobre el món dels castells. Els dos primers llibres de la col·lecció havien tractat sobre els gegants i el tercer sobre el bestiari de les festes majors catalanes.
La Raquel i el Francisco van decidir no tractar només les grans colles i places castelleres de referència, sinó reflectir que el fet casteller ha passat de circumscriure’s al Camp de Tarragona, Penedès i Garraf a ser un fenomen de tot Catalunya, amb colles a les Terres de l’Ebre, l’Empordà i la Catalunya Central. “Hem volgut tenir molta cura de fer una fotografia de com està el món casteller actualment. El lector hi trobarà històries que passen en diferents punts de la geografia catalana”, assenyala Montoya.
El llibre més alt dels castells s’estructura en deu relats breus independents entre si amb nens que són protagonistes i a través dels quals aprendran en què consisteix fer pinya, per què sonen les gralles i els timbals, com és que cada colla du la camisa d’un color diferent, quina importància té el dia de Sant Fèlix o quina és la funció de l’enxaneta. El protagonisme dels infants en el món casteller és molt important, però no només perquè els integrants del pom de dalt (dosos, acotxador i enxaneta) són nens. “Des que vaig néixer he format part d’una colla, però mai he pujat a un castell. Vaig tocar alguns anys el timbal. No tenia actitud ni aptitud per pujar, però m’he fet gran en una colla castellera”, explica Sans. L’altre autor del llibre, Francisco Montoya, fa tot just sis anys que forma part dels Xiquets de Tarragona.
Montoya apunta que el llibre és possiblement una conseqüència del moment dolç que viu el món dels castells, no només per les fites assolides sinó per la percepció social, la repercussió mediàtica i la millora de la seguretat. Sans apunta que els castells són cíclics i el nivell d’ara no es podrà mantenir i vindrà una baixada, però tornarà a pujar, com passa sempre. De cara a la temporada del 2016, els agradaria que alguna colla s’atrevís amb el tres de nou sense folre, un castell inèdit.
El Llibre més alt dels castells va sortir a la venda a mitjans de desembre per 16 euros i els seus autors expliquen que tot i que no tenen dades, la sensació és que ha tingut força èxit com a regal nadalenc. “Fa patxoca amb les il·lustracions del Carles Arbat, i és un regal ideal per als nens aficionats als castells”, apunten.
Raquel Sans és llicenciada en periodisme, ha treballat en diversos mitjans i és especialista en el món casteller. Forma part de l’equip de retransmissions castelleres de TVC. Francisco Montoya és llicenciat en periodisme i en dret. Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació i treballa al Diari de Tarragona. Carles Arbat es dedica professionalment a la il·lustració. Ha col·laborat en diverses revistes com a dibuixant i ha il·lustrat llibres per a nombroses editorials.