Meteo23/12/2019

Els dies de vent fort no són més habituals que abans

Aquesta tardor hi ha hagut més dies de ventades a Barcelona que a l'Empordà

Miquel Bernis
i Miquel Bernis

BarcelonaEl vent ha tornat després que aquest cap de setmana hi hagi hagut un nou episodi de fortes ratxes de Ponent, el qual ha provocat diversos ferits i fins i tot la mort d'un pescador a Sant Feliu de Guíxols. Les situacions de fort vent s'han succeït durant les últimes setmanes en una tardor molt moguda i amb molts canvis de temps. A l'Observatori Fabra del Tibidabo hi ha hagut 29 dies en què el vent ha superat els 50 km/h en els últims dos mesos, una ratxa de dies de vent poc habitual. Només durant els hiverns del 2013 i del 2010 hi va haver encara més dies de vent en només 60 dies, però no és un fet gaire habitual. Les dades de l'aeroport de Reus també dibuixen una tardor extraordinàriament ventada. En aquest punt del Baix Camp hi ha hagut fins a 13 dies en què el vent ha superat els 70 km/h en els últims dos mesos, i l'any es tancarà amb fins a 25 dies amb ratxes de més de 70 km/h, una dada que no té precedents en les últimes dècades.

Malgrat això, el vent és una variable que permet fer poques generalitzacions. A l'Observatori de l'Ebre, un altre lloc on el fort vent és habitual, aquest any no es tancarà amb dades extraordinàries: la tardor també ha sigut ventosa a les Terres de l'Ebre, però el fet que moltes situacions de fort vent hagin arribat més de Ponent (oest) que de Mestral (nord-oest) ha afavorit que proporcionalment la tardor hagi sigut més extraordinària al Camp de Tarragona que a l'Ebre. Això encara és més notori si es miren dades de l'Empordà. A l'Estartit els últims dos mesos només hi ha hagut 9 dies de vent destacable, contra els 29 del Tibidabo i els 11 de la Vila Olímpica.

Cargando
No hay anuncios

Els últims dos mesos, el corrent de vents de l'oest que governa les latituds mitges ha sigut especialment fort. Quan això passa, les situacions de vent són més freqüents, sobretot a la façana atlàntica d'Europa, però també en menor mesura al Mediterrani. És un tipus de temps que afavoreix canvis constants i alguns dies de pluja i que provoca que les boires siguin poc habituals i que la humitat sigui baixa. És una dinàmica de temps que no afavoreix gaire el fred, sobretot a la costa.

No hi ha tendència a l'alça

Una percepció que segurament força gent comparteix després d'una tardor així és que últimament fa més vent que abans. El canvi de clima que estem experimentant en les últimes dècades pot induir a pensar que potser l'escalfament global està fent que últimament faci més vent. És així? Tot i que les sèries de dades de vent no són tan bones ni tan abundants com les de temperatura o les de pluja, les dades de les últimes dècades d'observatoris històrics com el Fabra del Tibidabo o l'Observatori de l'Ebre, porten a pensar que no és així. Mirant el nombre de dies de vent moderat, fort i molt fort d'aquests dos observatoris no hi ha rastre de cap tendència a l'alça, sinó en tot cas d'una possible tendència a la baixa. La tendència no és a l'alça ni en els dies de vent moderat ni tampoc en els de vent fort i molt fort. Aquesta possible disminució del vent, de fet, lliga amb les projeccions climàtiques de cara a les pròximes dècades que s'exposen al Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya, publicat la tardor del 2017. En general, però, els informes dels experts de l'ONU no semblen tenir una idea gaire clara sobre què passarà amb el vent en el futur: hi ha poques evidències i les dades del passat són escasses.

Cargando
No hay anuncios

A Barcelona els últims dies de vent molt violent no són especialment recents. A diferència del temporal del gener del 2009, quan l'Observatori Fabra va registrar un cop de vent de 101 km/h, però el vent va arribar fins als 133 km/h a Reus i als 108 km/h a Lleida. Més violent va ser el vent a Barcelona durant el temporal de pluja, vent i mar del novembre del 2001, en què al Fabra hi va haver un cop de vent huracanat de 130 km/h. Una altra ratxa de vent històrica a Barcelona es va produir el 9 d'agost del 1989, dia en què una breu però extraordinària tempesta va provocar un cop de vent de 126 km/h al Tibidabo.