Arriba l’última superlluna de l’any
Aquest cap de setmana també tindrem el punt àlgid de la pluja d’estels dels Leònids
BarcelonaLa tardor continua oferint-nos cites astronòmiques ineludibles i aquests pròxims dies en tindrem un parell d’importants. La nit de divendres a dissabte tindrà lloc l’última superlluna de l’any i el cap de setmana arribarà el punt àlgid de la pluja d’estels dels Leònids. Els dos fenòmens aniran acompanyats d’un temps tranquil que facilitarà l’observació del cel.
S’anomena superlluna perquè es veu més grossa i lluminosa de l’habitual. En aquest cas es podrà observar prop d’un 10% més grossa i por arribar a ser més d’un 20% més brillant. Aquests canvis s’expliquen perquè la Lluna plena coincideix just amb el moment del mes en què la distància entre el satèl·lit i la Terra és més petita, fenomen conegut com a perigeu. Aquestes condicions es donen de tant en tant i no cada any té el mateix nombre de superllunes.
Aquesta serà la quarta i última superlluna que té lloc aquest 2024 de manera consecutiva, després de les dels mesos d’agost, setembre i octubre. Coincidirà amb la Lluna plena del mes de novembre -la segona de la tardor-, que arribarà al seu màxim demà divendres a les 22.28 h.
La Lluna plena del mes de novembre també és coneguda popularment com la Lluna del Castor. Aquest nom té l'origen en les antigues cultures natives de Nord-Amèrica i fa referència al fet que en aquesta època de l’any aquests animals construeixen els refugis per protegir-se del fred dels mesos d’hivern.
Com veure la superlluna (amb permís de núvols i boires)
La superlluna es podrà veure a ull nu al cel durant tota la nit de divendres a dissabte i, a diferència del que passa amb altres fenòmens astronòmics, serà visible també des de les grans ciutats i la resta de zones urbanes. Tot i això, sempre és recomanable allunyar-se de la contaminació lumínica i tenir horitzons nets d’obstacles per gaudir-ne millor. El satèl·lit començarà a sortir divendres pels volts de les cinc de la tarda per l’horitzó est i es pondrà per l’oest dissabte cap a quarts de nou del matí.
Pel que fa al temps, la situació meteorològica serà de calma i sense risc de precipitacions. No obstant això, es formaran boires en planes i fondalades i de l’interior, i també hi haurà alguns núvols baixos al sud, a l’altiplà central i en trams de la costa. Petits matisos que poden ser un obstacle a l’hora d’observar la Lluna, tot i que al llarg de la nit poc o molt es podrà veure des de tots els racons del país.
Punt àlgid de la pluja d’estels dels Leònids
Després de la superlluna, aquest cap de setmana arribarà el pic de pluja d’estels dels Leònids. Es calcula que enguany es podran arribar a veure de mitjana uns 15 meteors per hora, una activitat baixa en comparació amb altres pluges d’estels que han tingut lloc al llarg d’aquest any. El fet que la Lluna encara estarà gairebé plena dificultarà molt la visió d’un cel fosc i nítid. Caldrà paciència i estar lluny de zones urbanes per gaudir de l’espectacle.