La tramuntana a l'Empordà, i el mestral a l'Ebre
El vent del nord i del nord-oest no afecta tot el país de la mateixa manera
BarcelonaA l'estació meteorològica de Portbou, del Servei Meteorològic de Catalunya, des de diumenge passat s'han superat cada dia els 90 km/h de ratxa màxima de vent. De fet, el dia 6 es va registrar un cop de 172 km/h.
Dos-cents cinquanta quilòmetres més als sud-oest, hi ha un altre dels pobles més ventats del país, l'Hospitalet de l'Infant. L'estació meteorològica que hi ha al centre del poble, consultable a Meteoclimatic, avui ha registrat un cop màxim de 116 km/h, i dels últims vuit dies n'hi ha hagut cinc en què s'han superat els 90 km/h.
I la pregunta és: per què a l'Empordà, al sud del Camp de Tarragona i a la vall de l'Ebre hi bufa el vent tan fort mentre a altres zones del país amb prou feines es mouen les fulles dels arbres? La resposta la trobem en l'orografia. La situació de les serralades i les valls dels rius és la responsable d'acanalar i accelerar el vent.
D'una banda, quan entra vent de component nord, abans d'arribar al Mediterrani es troba els Alps i els Pirineus. Les dues grans serralades impedeixen que la massa d'aire pugui avançar. L'única sortida la té per l'extrem nord de la Costa Brava i pel litoral del sud de França. És aquí on el vent es veu accelerat. Passa un fet semblant amb el vent del nord-oest, que es canalitza per la vall de l'Ebre quan arriba pel Cantàbric.
D'altra banda, en canvi, el nord de la Catalunya Central i tot el litoral i prelitoral central queden protegits de la tramuntana i el mestral pel Pirineu. De fet, a comarques com Osona i el Bages és molt poc habitual que el vent hi bufi amb força. Només en comptades ocasions, quan el vent de nord bufa amb prou força per remuntar el Pirineu i baixar pel vessant sud, arriba la ventada a aquestes zones. Demà serà una d'aquestes situacions poc habituals. Caldrà anar amb compte amb el vent arreu del país.