L'aigua del mar continua més freda del que tocaria
La temperatura actual és 2,1 ºC inferior a la temperatura mitjana per aquestes dates a Barcelona
BARCELONAAquest divendres passat, tal com avançava Betevé, l'observador de l'aigua del mar de Barcelona, Diego Lázaro, va anotar una temperatura a la Barceloneta de només 18,7 ºC, que significa 2,1 ºC per sota de la mitjana del període 2006-2018 per les mateixes dates, una anomalia superior respecte a l'última observació de principis de juny. Al maig ja es va donar la temperatura més baixa en un mes de maig des de fa com a mínim 13 anys. Aquest fet contrasta molt amb l'any passat, que per aquestes dates el mar ja estava al voltant dels 21 ºC.
Tanmateix, a la Costa Brava Josep Pasqual anota també regularment la temperatura de l'aigua del mar, a diferents profunditats, entre l'Estartit i les Illes Medes des de fa més de 40 anys. Les seves observacions són un referent de gran interès per a la comunitat científica i permeten analitzar els efectes del canvi climàtic en la temperatura marina. La temperatura de l'aigua del mar, en aquest cas, està a 17,9 ºC, gairebé en la mitjana climàtica (+0,2 ºC d'anomalia).
Quina ha sigut la causa?
L'hivern es va acabar força càlid i amb temperatures superiors a la mitjana climàtica, però a partir d'abril i sobretot al llarg del mes de maig els patrons es van invertir. Les precipitacions van guanyar protagonisme a casa nostra i les entrades d'aire fred van sovintejar durant aquest últim mes de maig, especialment. Les masses d’aire relativament fred que acompanyaven les pertorbacions, juntament amb una radiació baixa a conseqüència de la nuvolositat abundant que va afectar la part central del litoral i prelitoral central al llarg del mes, van provocar una temperatura per sota dels valors normals en gran part del territori, i això va provocar que l'aigua del mar tampoc augmentés la temperatura.
D'altra banda, si ens fixem en el nombre de dies amb registres termomètrics sobre terra ferma per sobre de 25 ºC i 30 ºC, respectivament, també es corrobora el que ens indica la mitjana. En el cas de Barcelona, a l'Observatori Fabra és el tercer any amb un nombre de dies més baix –només tres– per sobre dels 25 ºC fins al 15 de juny, des que es tenen registres. A la ciutat de Girona, enguany hi ha un empat tècnic, i en només un dia s'han superat els 30 ºC, igualant els anys 1984, 1985 i 1988, en què només es va superar una vegada aquesta xifra.
En canvi, en el cas de les comarques de Lleida i Tarragona s'aprecia que hi ha fet més calor. Els dies que han estat per sobre de 25 ºC en el cas de Reus i Tortosa i, per sobre de 30 ºC, en el cas de Lleida, són clarament superiors respecte a anys anteriors.