Meteo19/07/2019

Una segona onada de calor forta afectarà Europa la setmana que ve

Els últims cinc mesos de juny han sigut els més càlids que qualsevol d'anterior al món

Miquel Bernis
i Miquel Bernis

BarcelonaUna nova situació de temperatures extremes afectarà Europa la setmana que ve. Els mapes del temps fan pensar que una massa d'aire càlid provinent del nord de l'Àfrica penetrarà ben bé fins al centre del continent, cosa que podria comportar temperatures de fins a 40 graus, com ja va passar en l'onada de calor de finals de juny.

El més probable és que les temperatures més anormalment altes es registrin a França, el Regne Unit i en països com Bèlgica, Holanda o Alemanya. No és probable que a Catalunya les temperatures escalin fins a un nivell tant alt com el de finals de juny, però a la meitat oest també es podria arribar puntualment als 40 graus.

Cargando
No hay anuncios

En alguns llocs de França i del Benelux s'hi preveuen anomalies de temperatura de més de 12 graus, cosa que a partir de dilluns pot comportar pics d'entre 35 i 40 graus en molts indrets de França, com ja ha començat a alertar Météo-France. A Londres s'esperen màximes de més de 30 graus que, sumades a la humitat, podrien significar valors de sensació de fins a 37 o 38 graus. Al voltant de dimecres la temperatura de sensació podria escalar també fins als 40 graus a Brussel·les.

Preocupa el risc d'incendis, perquè més enllà de la calor també és destacable la falta de pluja que es registra en alguns llocs del continent. A París, per exemple, no hi ha caigut ni una dècima de litre des que va començar l'estiu, el 21 de juny: no havia passat mai des que es tenen dades de la ciutat (1873). És significatiu que l'anterior rècord d'un inici d'estiu tan sec va ser, precisament, l'any passat.

Cargando
No hay anuncios

En l'onada de calor que es va produir al voltant del 28 de juny els rècords de temperatura més espectaculars es van produir a França, on el termòmetre va arribar a escalar fins a un rècord absolut de 45,9 graus a Gallargues-le-Montueux, al Llenguadoc. A Villevieille també es van superar els 45 graus (45,1) segons dades de Météo-France. 45 graus era una temperatura fins ara inèdita al país: ni tan sols s'hi havia arribat en l'onada de calor del 2003.

Cargando
No hay anuncios

Temperatura global rècord al juny

La NOAA ha informat avui que el mes de juny ha sigut el més calorós al món com a mínim des del 1880. Se supera així l'anterior rècord, que datava del 2016. Europa és una de les regions del món on la temperatura ha sigut més anormalment alta, tal com s'observa en el mapa d'anomalies. Fins ara el període gener-juny està igualat amb el segon més càlid des que hi ha dades. Els cinc últims mesos de juny han sigut més càlids que cap altre mes de juny anterior al món, segons dades del Servei Meteorològic del Japó.

Cargando
No hay anuncios

El rècord ha comportat que l'extensió de gel a l'Antàrtida hagi baixat fins a mínims històrics en un mes de juny. L'extensió de gel al continent antàrtic ha sigut aquest mes 160.000 quilòmetres quadrats inferior a l'anterior rècord. A l'Àrtic ha sigut el segon juny amb menys extensió de gel des que hi ha dades.