La méteo
Meteo13/09/2024

S’ha acabat definitivament l’estiu?

La refrescada de les últimes hores arriba a les portes de l’entrada oficial a la tardor

BarcelonaLes temperatures han baixat de valent aquestes últimes hores i hem hagut de rescatar a correcuita els jerseis i les jaquetes del fons de l’armari. Ens ha arribat una massa d’aire fred d’origen polar que ens ha portat de cop un ambient de plena tardor amb molta fresca a la nit per l’època de l'any, i fins i tot amb glaçades al Pirineu. Per tant, la pregunta que es fa tothom és evident: s’ha acabat definitivament l’estiu?

De moment, el setembre està fent de setembre com feia anys que no passava, amb un temps mogut des de principi de mes que ens ha portat diverses tongades de xàfecs i tempestes. Tot plegat amb unes temperatures que s'han mantingut força normals per a l’època, amb algunes excepcions. Hem tingut dies amb termòmetres per sota de la mitjana, especialment aquestes últimes hores, cosa que ha permès veure nevar de manera testimonial al voltant dels 2000 metres, o més avall, a l’Alt Pirineu per primer cop aquesta temporada. Per tant, la tardor meteorològica ha arribat per la porta gran, tot i que la nova estació encara no ha començat oficialment.

Cargando
No hay anuncios

Si donem un cop d’ull als diferents models meteorològics, indiquen que a partir d'ara les temperatures de nit ja quedaran molt tocades amb força fresca en conjunt, però hi haurà un marcat contrast tèrmic amb la bonança del centre del dia. Les màximes pujaran i ens esperen uns migdies de cap de setmana amb més calor, però lluny dels extrems. Ens haurem de vestir per capes. Els termòmetres simplement es normalitzaran, ja que venim de molt avall i a mitjà termini no s'espera cap situació atípica de calor estiuenca tardana.

De fet, la setmana que ve ens arribarà un nou canvi de temps que, tot i que queden dies i encara hi ha una mica d’incertesa, ens pot portar més precipitacions i una nova baixada important de les temperatures. Anem de refrescada en refrescada, i diumenge vinent, 22 de setembre, arribarà oficialment la tardor astronòmica. Per tant, amb totes aquestes dades, ho podem confirmar: l’estiu ja s’ha acabat.

Cargando
No hay anuncios

Això no vol dir que no puguem tenir migdies de màniga curta o que la temperatura visqui pics puntuals amb els clàssics estiuets al llarg de la tardor. De fet, els mapes a llarg termini indiquen que aquesta estació pot tornar a registrar valors lleugerament per sobre de la mitjana. Però l’estiu en si, amb tot el que comporta, ja el podem donar per acabat.

Cargando
No hay anuncios

Res a veure amb els últims anys

Com es diu popularment, aquest setembre està sent com els d’abans i no té res a veure amb els que hem viscut els últims anys. Ens havíem acostumat a setembres massa càlids que eren una continuació de l’estiu amb temperatures desbocades i alguns rècords de calor. A més, últimament, la històrica sequera havia deixat ben poca pluja en el conjunt del país, tenint en compte que el setembre hauria de ser un dels mesos més plujosos de l’any.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, aquest any la pluja ha anat caient aquí i allà des de principis de mes després d’un juliol i un agost que han tornat a ser molt càlids i amb poques ocasions de precipitacions generals. Algunes de les zones més beneficiades pels xàfecs del setembre han estat les comarques de Tarragona i de Lleida, especialment necessitades d’aigua.

Amb la calor a ratlla, tota la humitat que es va acumulant ajuda a fer que el terreny no s’escalfi tant, tot i que el vent del nord ha deixat més eixutes comarques del sud i de l’Empordà. Aquesta bona dinàmica de precipitacions sembla que tindrà continuïtat de cara a la resta de la tardor, tal com mostren els mapes de previsions a llarg termini del model americà per a les pròximes setmanes. Si es compleixen aquests pronòstics, seria una gran notícia per deixar enrere la tendència negativa dels embassaments durant l’estiu i recuperar la pujada constant que van experimentar durant la primavera.

Cargando
No hay anuncios