Meteo14/02/2020

Rècord de temperatura a l'Antàrtida mentre l'Àrtic viu el febrer amb més gel des del 2009

Mai s'havia arribat als 20 graus tan a prop del pol Sud

Miquel Bernis
i Miquel Bernis

BarcelonaAquesta setmana s'ha arribat als 20 graus a l'Antàrtida per primer cop des que s'hi registra la temperatura. La dada s'ha produït en un punt pròxim a l'illa Seymour, un dels indrets de l'Antàrtida més allunyats del pol. Els mapes del temps fan pensar que un contundent vent de sud ha provocat el conegut com a efecte Föhn, que fa que l'aire es torni sec i càlid quan travessa una zona continental. Això hauria afavorit aquesta pujada tan forta de la temperatura.

Científics brasilers van constatar la mesura de 20,75 graus centígrads a la una del migdia del 9 de febrer, segons ha explicat al diari The Guardian Carlos Schaefer, un membre de l'equip del govern brasiler que treballa per avaluar l'impacte del canvi climàtic.

Cargando
No hay anuncios

Aquest rècord arriba escassos dies després que es batés un altre rècord de temperatura, en aquest cas en zona continental de l'Antàrtida. El 6 de febrer, a la base científica Esperanza, científics argentins van mesurar una temperatura de 18,3 graus, inèdita al continent antàrtic. Cal tenir en compte que la temperatura mitjana durant el febrer a la base és de -0,5 graus. Cap dels dos rècords ha sigut confirmat encara per l'Organització Meteorològica Mundial. Es tracta de dues dades aïllades i puntuals, degudes a una situació atmosfèrica concreta però que, sens dubte, són extraordinàries a la zona.

Cargando
No hay anuncios

Curiosament, a l'altra punta del planeta la situació és força diferent. L'Àrtic té a hores d'ara l'extensió de gel més abundant per a l'època des del 2009. Aquests dies el corrent de vents de l'oest que regeix el clima de latituds mitjanes, l'anomenat corrent en jet, està assolint nivells gairebé rècord, fet que provoca que el fred de l'Àrtic quedi ben tancat al pol Nord i no s'escapi a latituds més baixes. A hores d'ara l'extensió de gel a l'Àrtic s'estima en uns 14.700 milions de quilòmetres quadrats, una dada que és uns 500 milions de quilòmetres quadrats superior a la mitjana dels últims deu anys per aquestes dates. Malgrat això, si s'amplia el ventall de comparació les dades ja no són tan bones: la mitjana del període 1981-2010 en aquesta època és de 15.300 milions de quilòmetres quadrats, molt superior a l'actual.

La millora d'aquest any en l'extensió de gel a l'Àrtic està relacionada amb els temporals que afecten l'oest d'Europa des de fa més d'una setmana. Aquest divendres a l'aeroport d'Ísafjördur, al nord d'Islàndia, s'ha registrat un cop de vent de 155 km/h, i aquest cap de setmana les illes Britàniques estan en alerta tant pel vent com sobretot per les fortes pluges que s'hi esperen.

Cargando
No hay anuncios