Astronomia
Meteo19/08/2024

Arriba la primera superlluna de l’any

També es viurà un fenomen que s’anomena 'lluna blava estacional'

BarcelonaDesprés del punt àlgid de les Llàgrimes de Sant Llorenç, el fenomen astronòmic més popular de l'estiu, hi ha una nova cita imprescindible: és el torn de la primera superlluna de l'any, que tindrà lloc la nit i matinada d'aquest dilluns 19 al dimarts 20 d'agost.

S'anomena superlluna perquè la podrem veure lleugerament més gran i més brillant. Això succeeix quan la lluna plena coincideix amb el perigeu, que és el moment de cada mes en què el satèl·lit es troba més a prop de la Terra. Aquest fenomen es podrà veure a simple vista sense necessitat de cap aparell i es podrà gaudir durant tota la nit i matinada. El satèl·lit sortirà per l'est el dilluns al voltant de les 21 hores i es pondrà dimarts per l'horitzó oest passats dos quarts de vuit del matí.

Cargando
No hay anuncios

A diferència de les pluges d'estels, aquest fenomen es pot apreciar també sense cap problema des de les zones urbanitzades. Això no obstant, és recomanable anar a zones fosques i amb horitzons sense obstacles per tal de gaudir al màxim de la brillantor del satèl·lit.

Aquesta és la primera de les quatre superllunes que tindrem aquest any. Les pròximes seran el 18 de setembre (també serà l'última lluna plena de l'estiu), el 17 d'octubre i el 15 de novembre. Una superlluna es pot arribar a veure fins a un 14% més gran i un 30% més brillant que una lluna plena comuna, tot i que de vegades, a cop d'ull, la deferència és força subtil.

Cargando
No hay anuncios

La superlluna d'agost coincidirà amb un altre fenomen ben curiós i poc conegut per a la majoria de la població: la lluna blava estacional. S'anomena així la tercera lluna plena d'una estació que en té fins a quatre, i aquest estiu es donen aquestes circumstàncies. Normalment, les estacions compten amb tres llunes plenes, i aquesta excepció té lloc cada dos anys i mig o tres. La següent no arribarà fins al 20 de maig del 2027.

El temps acompanyarà?

Amb els mapes meteorològics actuals, el temps serà molt favorable per poder gaudir de la superlluna d'agost. El cel estarà serè en general, tot i que no es descarten alguns núvols baixos puntuals de nit fruit de la mateixa humitat, sobretot al litoral i especialment a les Terres de l'Ebre i a la Costa Daurada.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el temps també va acompanyar fa una setmana durant el punt àlgid de la pluja d'estels dels Perseids, les conegudes popularment com a Llàgrimes de Sant Llorenç. Sembla que el cel està respectant les grans cites astronòmiques de l'estiu, tenint en compte que entre els dos fenòmens hem tingut dies de núvols i precipitacions.