El Pla d’Urgell esdevé l’escenari d’una campanya científica internacional
S'estudiaran les repercussions que tenen diversos tipus de conreu en les diverses variables meteorològiques i la gestió de l'aigua en l'agricultura
Aquest estiu s'està duent a terme una missió científica internacional a l’àrea del Pla d'Urgell que té per objectiu estudiar l'impacte que té l'agricultura en una regió semiàrida sobre diverses variables meteorològiques. A més, també s'analitzarà el consum d'aigua dels diversos conreus per millorar la gestió de l'aigua. El fet que hi hagi una gran varietat de cultius i de sistemes de reg a la zona fa que sigui l’escenari ideal per desenvolupar la campanya.
La missió està liderada pel Centre Nacional de Recerca Meteorològica (CNRM), i s’emmarca dins del projecte LIAISE (Land surface Interactions with the Atmosphere over the Iberian Semi-arid Environment), que es va presentar ahir a Mollerussa i a Linyola. Hi participen diversos organismes del país, com l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la Universitat de Barcelona, la Universitat de les Illes Balears, els Bombers de la Generalitat i l'Observatori de l'Ebre, entre d'altres. També hi ha implicades institucions com l'Agència Espacial Europea, la NASA o les universitats de Wageningen, Utrecht i Delft (Països Baixos), per exemple.
En regions semiàrides hi ha més evaporació de l’aigua. Per tant, els camps de regadiu esdevenen una font extra de vapor d’aigua a l’atmosfera i alteren la formació de núvols i de precipitació. Conèixer amb detall com és aquesta interacció en funció dels usos del sòl ha de servir per millorar la predicció meteorològica. En aquest sentit, el director de l'SMC, Eliseu Vilaclara, apuntava ahir a la presentació que espera obtenir una millora en el funcionament del model operatiu d’escala regional que s’utilitza en l’operativa del Servei, el WRF.
D'altra banda, es testejaran diverses tècniques de teledetecció per quantificar l’aigua que consumeixen els cultius de la zona. Aquestes dades són imprescindibles per poder-les acoblar amb les prediccions climàtiques i, així, fer una gestió eficient de l’aigua, segons va explicar el coordinador de la missió, Aaron Boone, investigador del CNRM.
Durant aquests dies es duran a terme diversos vols en avió sobre la zona d'estudi per estimar l'evotranspiració, la humitat superficial del sòl i la fotosíntesi dels cultius. També hi ha diversos equipaments meteorològics repartits per la zona per conèixer el comportament de les diverses variables meteorològiques a la capa d'aire més propera a la superfície i com és la transferència de vapor d’aigua dels conreus cap a l’atmosfera. Un dels aparells més destacables és l’estació lisimètrica de l’IRTA, instal·lada a Mollerussa. N’hi ha pocs exemplars a tot el món, i la seva funció és mesurar l’aigua que consumeixen els conreus a través d’un sistema de pesada.