Les onades de calor al juny són deu vegades més probables que fa 30 anys
Una calorada similar fa 100 anys hauria provocat temperatures uns 4 graus més baixes
BarcelonaSovint diem que un temporal o una onada de calor concretes no es poden atribuir amb rotunditat al canvi climàtic, però darrerament els serveis meteorològics s'estan esforçant a intentar posar dades al grau de responsabilitat que té l'escalfament global en un fet meteorològic concret. En el cas de les onades de calor, és més fàcil de fer que amb la pluja, i és per això que ben pocs dies després de l'onada de calor ja han aparegut dos informes diferents que posen en context la forta calorada que ha afectat l'oest d'Europa els últims dies.
Segons un estudi de l'Agència Espanyola de Meteorologia, una calorada com aquesta tenia un risc estimat de repetir-se un cop cada cent anys durant les últimes dècades del segle XX, però actualment s'estima que és una situació que es pot esperar un cop cada 10 anys de mitjana.
La massa d'aire que ha afectat la península Ibèrica aquests dies és la més càlida que ha arribat en un mes de juny com a mínim des del 1979. En algunes zones fins i tot és la més càlida que ha arribat en qualsevol moment de l'estiu durant aquests anys. Segons l'AEMET, tots aquests fets estan relacionats amb el canvi climàtic.
Un altre estudi, en aquest cas centrat en França, arriba a una conclusió molt similar: una onada de calor d'aquest estil avui és 10 cops més probable que fa un segle. L'equivalent a aquesta calorada fa 100 anys hauria provocat temperatures uns 4 graus més baixes de mitjana. Segons aquest estudi fet per diversos climatòlegs dels serveis meteorològics holandès, britànic o francès, entre d'altres, una onada de calor d'aquest estil provoca morts, però la mortalitat associada a aquesta calorada no serà visible fins d'aquí unes setmanes, quan s'analitzin les dades en context.
Entre els rècords de temperatura a Europa destaquen els 45,9 graus de Gallargues-le-Montueux, a Occitània, que són la temperatura més alta que s'ha registrat mai a França. Algunes estacions de Suïssa i la República Txeca també han registrat rècords absoluts de temperatura. Països com Àustria i Holanda han viscut el juny més calorós des que s'hi recullen dades.