Clima

Un novembre amb més rècords de temperatura i molt escàs de boira

Alguns observatoris històrics han batut el rècord mensual, però al conjunt de Catalunya hi ha hagut novembres semblants

La boira s'ha deixat veure molt més a Osona, com en aquesta foto de Sant Bartomeu el Grau, que no pas a Ponent
02/12/2022
3 min

BarcelonaS'ha acabat un mes de novembre marcat una altra vegada per les altes temperatures. Observatoris amb més de cent anys de dades com el Fabra del Tibidabo i el de l'Ebre han batut el rècord de temperatura mitjana del mes per mig grau de diferència, però al conjunt de Catalunya hi ha hagut novembres semblants al d'enguany, com el del 2011. La temperatura mitjana del mes a partir de 84 estacions del Meteocat és de 10,5 °C segons càlculs de la secció meteorològica de l'ARA, una dècima per sobre dels 10,4 °C del 2011. El 2020, el 2009 i el 2014 la mitjana del mes també va superar els 10 °C.

Cal recordar que venim d'una sèrie de sis mesos en què els rècords s'han anat succeint amb freqüència, de manera que ara mateix no hi ha cap dubte que el 2022 serà l'any més càlid mesurat fins al moment a Catalunya.

La tardor meteorològica, la que comprèn els mesos de setembre, octubre i novembre, sí que haurà sigut clarament la més càlida mesurada a Catalunya. La temperatura mitjana dels tres mesos se situa en 15,3ºC, més de mig grau per sobre d'altres tardors recents molt suaus com les del 2011 i del 2014. Les dades de superacions de 20 graus durant la tardor no ofereixen cap dubte sobre la tendència dels últims anys i sobre com el 2022 ha tingut un estiu exageradament estirat.

Superacions de 20 °C durant la tardor
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat. Mesos sencers de setembre, octubre i novembre.

Un altre aspecte curiós és la manca de boira a les comarques interiors. El predomini de les altes temperatures i del vent més aviat sec ha afavorit que el mes de novembre hagi tingut escassos moments de boira a Ponent. El canal de Twitter @climadelleida, gestionat entre altres per l'observador de l'Aemet de la capital del Segrià, ha explicat que enguany durant el novembre només hi ha hagut dues aparicions de boira, una de les quals durant ben poca estona. La tendència a la baixa de la boira durant el novembre és una conseqüència del canvi climàtic constatat els últims anys.

Aquest fet també és clarament constatable a partir de les dades d'irradiació solar global del mes de novembre que exposa el Meteocat al seu informe mensual. El mapa d'anomalia marca clarament que tota la Depressió Central ha tingut entre un 15% i un 20% de llum del sol de la que sol haver-hi al novembre.

Anomalia de llum del sol rebuda durant el novembre

La sequera, de mal en pitjor

Pel que fa a precipitacions, el novembre ha tornat a decebre i només a l'extrem sud del país ha sigut plujós. En general, a Catalunya ha plogut un 60% menys del que sol ploure segons estimacions de la secció de meteorologia de l'ARA i àmplies zones del país han rebut menys de la meitat de la precipitació esperada en un mes que, en l'última dècada, ha sigut el que més precipitació ha aportat a Catalunya. Les reserves dels embassaments de les conques internes continuen baixant i ja estan per sota del 32,5%, gairebé 3 punts percentuals menys que fa un mes. Durant l'agost va ploure més del doble del que sol ploure i el setembre es van mantenir també nivells de precipitació bastant normals, però tant l'octubre com el novembre han rebut menys de la meitat de la precipitació que tocaria.

Anomalia de precipitació rebuda durant el novembre
stats