Mercuri, Júpiter i Venus acompanyaran l'última lluna plena de l'any

El cel serè que hi haurà a bona part del país afavorirà l'observació dels tres planetes

La Lluna gairebé plena d'ahir, vista des de Manlleu
Oriol Rodríguez
22/12/2018
2 min

BarcelonaUn anticicló, precisament, no sol portar gaire moviment meteorològic. De fet, avui ha sigut una jornada assolellada, tot i alguns bancs de boira matinal en punts de l'interior. La nit es mantindrà sense gaires canvis, amb un cel gairebé net de núvols. És quan el temps és més avorrit per als meteoròlegs quan els astrònoms s'ho passen més bé. I en nits com la vinent no és per a menys.

Amb el permís de la boira, que reapareixerà a Ponent i a la vall de l'Ebre, avui es podrà observar l'última lluna plena de l'any. Ja ha començat a treure el nas, a partir de les 17.28 h, i no es pondrà fins a les 8.45 h de demà.

Venus també serà visible a últimes hores de la nit, i Júpiter i Mercuri ho seran al final de la matinada, tot just a l'albada. De fet, aquests dies Júpiter i Mercuri han protagonitzat una curiositat: s'han anat acostant fins a situar-se, tot just, a una distància de dues vegades el diàmetre de la Lluna. Aquesta matinada ja començaran a allunyar-se. Per observar-los caldrà mirar cap al sud-est i a poca alçada per sobre de l'horitzó. S'hi afegeix el fet que la visibilitat del planeta més petit, Mercuri, durarà pocs dies.

L'evolució de Mercuri i Júpiter entre els dies 21 i 23 de desembre

Com que Júpiter i Mercuri començaran a ser observables poc abans que comenci a despuntar el dia, és necessari disposar d'un horitzó net. La presència de muntanyes o edificis ho complicarà, de manera que és a la zona litoral o dalt de tot de les muntanyes des d'on es podran veure millor.

stats