superlluna

La lluna plena més grossa d'aquest any

Entre el perigeu i el pleniluni d'aquest dimecres hi haurà només nou hores de diferència

La lluna gairebé plena ahir al vespre des de Manlleu
13/07/2022
2 min

BarcelonaLa lluna plena d'aquest mes de juliol serà la més grossa d'aquest 2022. Serà el pleniluni d'aquest any en què la Lluna i la Terra seran més a prop. La lluna plena i el perigeu coincidiran el mateix dia, aquest dimecres 13 juliol, amb una diferència de només 9 hores. La lluna sortirà cap a tres quarts de deu del vespre, com sempre per l'est, i es pondrà el dia 14 al voltant de tres quarts de set del matí, cosa que vol dir que qui surti de casa molt d'hora dijous també la podrà buscar ponent-se per l'oest. Aquests dies de matinada mirant cap a l'est també es poden veure ben brillants Venus, Júpiter, i entremig, més difícil de localitzar, Mart. Dijous la lluna seguirà sent gairebé plena, però en aquest cas sortirà una mica més tard, cap a dos quarts d'onze de la nit. Com més avanci la setmana més tard sortirà.

El terme superlluna no és acadèmic i, de fet, no el va proposar cap astrònom sinó un astròleg, Richard Nolle, i que mediàticament ha corregut com la pólvora en els últims anys. Entre una lluna plena en perigeu i una lluna plena en apogeu, just el moment oposat, la distància que ens separa del nostre satèl·lit arriba a variar fins a 50.000 quilòmetres, una xifra prou significativa si es té en compte que de mitjana la distància entre la Lluna i la Terra és de 385.000 quilòmetres. Això explica que quan hi ha una lluna plena en perigeu es pugui arribar a veure un 30% més grossa i fins a un 14% més brillant.

Les de juny i juliol hauran sigut les úniques superllunes d'aquest any, tot i que a l'agost entre el perigeu i el pleniluni també hi haurà poca diferència de temps, en aquest cas, un dia i 8 hores de diferència. La lluna plena d'agost serà el dia 12.

stats