L'any hidrològic ha estat entre normal i moderadament sec al conjunt de Catalunya
La tardor tan plujosa del 2018 va quedar compensada per un hivern, una primavera i un estiu secs
BarcelonaAcabat el mes d'agost és l'hora de fer balanç de l'any hidrològic, que comença l'1 de setembre i acaba el 31 d'agost. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a poc més de la meitat del territori ha sigut un any moderadament sec, mentre que a la resta ha sigut normal.
La tardor passada va ser molt plujosa a la majoria de comarques, com feia anys que no passava. En alguns punts es va recollir més del doble del que és normal entre els mesos de setembre i novembre. Els forts aiguats no van afectar només Catalunya, sinó que van ser la tònica dominant en molts punts del Mediterrani occidental. De ben segur que recordareu algunes de les tongades de pluja més destacables, com per exemple la que va deixar els aiguats a Sant Llorenç des Cardassar (Mallorca) o l'arribada de les restes de l'huracà 'Leslie'.
Un cop entrats al mes de desembre la situació meteorològica es va capgirar. Va començar un període força llarg dominat per les altes pressions, de manera que va ploure ben poc. No va ser fins als mesos d'abril i maig que els ruixats van tornar a sovintejar en força indrets, però de manera irregular. Un patró que ha continuat també durant l'estiu.
Així, com que l'hivern va ser molt sec a gairebé tot arreu, també a bona part del Pirineu, el mantell de neu va ser més aviat modest. A cap de les estacions meteorològiques que gestiona l'SMC s'ha arribat a mesurar un gruix de neu acumulada superior als 2 metres. Això contrasta amb l'hivern anterior, marcat per diversos episodis de nevades abundants.
L'estació meteorològica que ha recollit més precipitació durant l'últim any ha estat la que hi ha situada al Lac Redon (2.247 m), a la Vall d'Aran. En aquest punt s'han arribat a acumular 1.359 l/m2. En canvi, a Seròs (el Segrià) només n'han caigut 290 l/m2.